Natochefen: Ingen avsiktlig attack

Samtidigt säger Ukraina att det finns bevis för ”ryska spår”

Publicerad 2022-11-16

Robotnedslaget i Polen var sannolikt en olycka.

Det säger landets president vid en pressträff.

Även Natochefen Jens Stoltenberg säger att explosionen inte var avsiktlig.

Samtidigt uppger Ukraina de har bevis för ”ryska spår” i händelsen och vill ha tillträde till nedslagsplatsen för att delta i utredningen.

Följ ämnen
Nato
Ukraina

Polen uppger att det troligtvis var en ukrainsk robot som avfyrades och träffade Polen igår, rapporterar Reuters.

– Det finns ingenting som tyder på att det var en avsiktlig attack mot Polen, säger landets president Andrzej Duda vid en pressträff tillsammans med premiärminister Mateusz Morawiecki, rapporterar polska TVN24.

I kontakt med allierade

Presidenten säger att det för tillfället inte finns bevis för att det var en raket som avfyrades av ryska styrkor.

– Vi är i direkt kontakt med våra allierade hela tiden, säger Andrzej Duda.

Premiärministern Mateusz Morawiecki säger att aktiveringen av artikel 4 inte är nödvändig men att verktyget står till deras förfogande.

Det är en artikel som ett medlemsland kan åberopa om de känner att den egna säkerheten är hotad.

Även Natochefen Jens Stoltenberg uppgav vid en pressträff att robotnedslaget i Polen inte var avsiktligt. Han sa att explosionen inträffade i samband med att Ryssland genomförde flera raketattacker runt om i Ukraina.

– En utredning pågår och vi måste invänta resultatet. Men vi har inga indikationer på att Ryssland planerar en attack på Nato.

Stoltenberg under pressträffen.

Ukraina säger sig ha bevis

Senare på onsdagen skrev Oleksiy Danilov, sekreterare vid Ukrainas nationella säkerhetsråd, i ett inlägg på Twitter att Ukraina har bevis för något han kallar ”ryska spår” i anslutning till robotnedslaget.

Oleksiy Danilov skriver även Ukraina vill ha tillträde till nedslagsplatsen för att delta i utredningen. Han förväntar sig även information om på vilka grunder deras partnerländer slagit fast att det var en ukrainsk robot som slog ner i Polen.

Zelenskyj och Duda.

Senare under dagen kom president Zelenskyj med samma krav om fullt tillträde.

– Det är ingen tvekan om att missilen som orsakade explosionen i Polen inte var ukrainsk, säger han enligt Interfax.

Nato: Inte Ukrainas fel

Under pressträffen med Natos generalsekreterare fick Stoltenberg också en fråga om gårdagens explosion kan ha varit den mest spända situation för Nato sedan kriget i Ukraina startade.

– Jag är alltid försiktig med att ranka olika situationer och incidenter. Det här visar på att kriget i Ukraina fortsätter att skapa farliga situationer.

Samtidigt underströk han att det inte var Ukrainas fel och hänvisade till att Ukrainas syfte var att försvara sig mot ryska robotar.

– Ryssland måste avsluta det här meningslösa kriget, manar Stoltenberg.