Man åtalas för penisbild till riksdagsledamot

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är inte första gången politikern Linda Snecker, 34, trakasseras sexuellt.

Nu åtalas en man för att ha skickat penisbild på Facebook.

– Jag tänkte ”nej, inte igen”, säger hon.

1 av 4

Det var i februari i år som en man skickade en bild på sin penis till riksdagsledamoten Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.

– Jag fick en meddelande på Facebook från en man jag inte kände och han skickade en bild på sitt könsorgan, säger hon.

– Jag blev trött och tänkte ”nej, händer det här igen”. Precis som så många andra tjejer har vittnat om under #MeToo-uppropet är det här så vanligt. Män tycker att de har rätt att skriva sexuellt till mig och skicka bilder. Min andra tanke var att jag tänker polisanmäla.

Utretts av Säpo

Efter att Linda Snecker polisanmälde inleddes en förundersökning om sexuella trakasserier. Utredningen leddes av Säpo.

Mannen, som är i 40-årsåldern, åtalas nu vid Nyköpings tingsrätt för sexuellt ofredande.

– Jag tycker att det är en stor seger att det här har lett till åtal. Det är en seger för mig som förtroendevald och kvinna, men också en seger i hela kampen mot att män sexuellt trakasserar kvinnor. Det är fler som måste anmäla och ligga på polisen att utreda, säger Snecker.

– Det går att få de här männen fällda, för det här är en brottslig handling.

Många anmälningar om sexualbrott läggs ner, kan det vara skillnad om du som politiker anmäler jämfört med att en 14-årig tjej gör det?

– Det kan tyvärr vara så att det är skillnad för att jag är riksdagspolitiker och därför tänker jag verkligen föra den här kampen. Om jag kan få en fällande dom kan andra också få det, säger hon.

Det är inte första gången det här sker. För drygt två år sedan åtalades en man i 35-årsåldern för att ha sextrakasserat Linda Snecker och ytterligare tio rödgröna politiker.

Åklagaren: ”Bevis nog”

I det här fallet tycker åklagaren att bilderna i konversationen är tillräckliga bevis för att åtala mannen för sexuella trakasserier.

– Det har skickats bilder, bland annat på könsorgan, och det tycker jag är bevis nog, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

På penisbilden mannen skickat till Linda Snecker syns en tatuering. På en bild från hans Facebooksida skymtas mannens personnummer, vilket användes för att identifiera honom.

Åklagaren menar att det är lika allvarligt oavsett vem som trakasseras men att nog politiker är mer utsatta än andra.

– Det är allvarligt om man försöker att påverka riksdagsledamöter, säger hon.

I förhör nekar mannen till brott. Däremot medger han att det är hans penis på bilden. Han är tidigare dömd för bland annat ofredande.

Publicerad:

LÄS VIDARE