Sex drunkningsolyckor på ett dygn

Rekordmånga drunkningslarm

Uppdaterad 2021-02-28 | Publicerad 2021-02-27

Under ett svart dygn omkom sex personer i tragiska drunkningsolyckor.

Nu varnar issäkerhetsrådet för förrädiska isar.

– Ge dig inte ut på isen om du absolut inte är säker på vad du gör, säger Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet.

På fredagen dog två äldre män efter att ha gått genom isen under en fisketur på sjön Yngaren nära Katrineholm. Räddningstjänsten drog upp männen som var i 75- och 80-årsåldern ur vattnet men deras liv gick inte att rädda.

Mindre än ett dygn tidigare, tidigt på torsdagskvällen hittades fyra äldre män döda i en isvak strax på Vallsjön utanför Sävsjö i Småland.

Samma kväll gick tre vuxna och ett barn genom isen vid en ö i Ekerö kommun. De hittades av helikopter vid ytan av isen och fördes till sjukhus med ambulans.

Förrädiska isar

Efter en lång höst och varm start på året la sig isarna först i februari när köldsmockan kom. Då gick det fort.

Men eftersom det var så varmt tidigare var det mycket varmvatten kvar i sjöarna när isen kom. Varmt vatten och snö som isolerar ovanpå ledde till att tillväxten blev sämre än normalt.

– Sen kom värmechocken i veckan med tvåsiffriga plusgrader. Solen står högt och värmer isen inuti. Tidigare på vintern är det inte så farligt, då står solen lägre då reflekteras solens värme bort men nu äter den sig in i isen. Det är alltid lite läskigt fram mot vårkanten men extra i år då för att isarna aldrig var riktigt bra, säger Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet.

– Jag tycker det är unikt för i år. Vi fick is sent och den har degraderats tidigt, säger Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet.

Ge dig inte ut på isen

Jan Insulander avråder från att ge sig på de förrädiska isarna.

– Gör inte det om du absolut inte är säker på vad du gör. Man behöver kunskap, redskap och sällskap. Man ska inte ge sig ut själv på isen för det är svårt att ta sig upp om man faller i, säger han.

Vad ska man göra om man ser någon i nöd?

– Då ringer du 112 fort som fasen, sen försöker du bärga personen utan att åka i själv. Du får ha en lina att kasta ut till personen så du får ett avstånd mellan dig och personen som ligger i vaken, annars kan du själv hamna i och då är det ingen nytta, säger Jan Insulander.

– Om du själv faller genom isen då vänder du dig om mot det håll du kom ifrån och så får du hojta lite och se om någon kan hjälpa dig. Sen får du försöka ta dig upp med isdubbar eller med kompisar som kastar lina till dig, det är det allra bästa.

Stor ökning av drunkningslarm

Hittills i år har SOS Alarm fått en stor ökning av antalet drunkningslarm. De flesta rör isolyckor.

– Fina isar och vackert väder gör att många ger sig ut. Däremot saknas tillräcklig kunskap om vad man ska tänka på när man är ute på isen och olyckan är framme. Det har verkligen märkts i vår statistik, säger Göran Bertilsson, brandingenjör vid SOS Alarm i ett pressmeddelande. 

Under januari kom det in 98 drunkningslarm, jämfört med 57 under januari 2020. 

Mellan 1 – 21 februari hanterade SOS Alarm 117 drunkningsärenden. Motsvarande period i fjol kom det in 37 sådana larm.