Trumps första kampanjmöte efter valförlusten

Lars Pedersen/TT

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-12-06

President Donald Trump håller tal i Georgia.

Omvalet i Georgia i januari avgör om Republikanerna eller Demokraterna får makten i USA:s senat.

Donald Trump har rest till delstaten för att dra sitt strå till stacken i valkampanjen. Frågan är om han hjälper eller stjälper.

– Jag gillar inte att göra det här för andra, säger presidenten.

Den 74-årige avgående presidenten och hans hustru Melania Trump framträdde på ett valmöte på regionflygplatsen i Valdosta i södra Georgia.

Det stora kampanjmötet – Trumps första sedan valförlusten – sägs vara till stöd för de republikanska kandidaterna i den extremt viktiga andra valomgången i senatsvalet i januari. Och Trump påpekade – halvt på skämt, halvt på allvar – att han egentligen inte var så sugen på att kampanja för någon annan än sig själv. Han varnade för konsekvenserna om de demokratiska kandidaterna segrar.

– Ni kommer att avgöra om era barn växer upp i ett socialistiskt land eller ett fritt land. Socialism är bara början för dem. De vill gå in i en sorts kommunistisk regering, hävdade Trump.

Men kampanjmötets syfte till trots valde presidenten mest att prata om sig själv och sina egna insatser, till publikens jubel.

Vägrar erkänna förlust

Att han har förlorat presidentvalet vägrar Trump fortsatt att erkänna.

– De här vågmästarstaterna som vi håller på att bråka om. Jag vann dem alla stort, säger Trump felaktigt, och fortsätter:

– Om jag hade förlorat hade jag varit en väldigt artig förlorare. Jag hade sagt att jag förlorat, och så hade jag åkt till Florida.

Georgia, i sydöstra USA, har ett valsystem där en kandidat till senaten måste få mer än 50 procent av rösterna för att bli vald. Den gränsen nådde inte någon kandidat i valet den 3 november.

Därför blir det ett andra och avgörande omval den 5 januari. De sittande republikanerna David Perdue och Kelly Loeffler (som är ersättare sedan Johnny Isakson avgått av hälsoskäl) utmanas av demokraterna Jon Ossoff respektive Raphael Warnock.

Bisarr video

Inflytelserika republikaner varnar i tysthet för att presidentens närvaro i Valdosta kan skada partiets två kandidater.

Trump har nämligen på intet sätt lugnat sig vad gäller sina påståenden om valfusk, vilket kan innebära att republikaner inte går och röstar då de inte litar på valsystemet.

I onsdags lade Trump ut en 46 minuter lång video på Facebook som vissa politiska bedömare i USA betraktar som något slags rekord i bisarrhet. Han orerade om ej framlagda bevis på valfusk som påstås ha gynnat Joe Biden och slog fast att ”bedrägeri på en aldrig tidigare skådad skala” genomförts.

Avgör allt

Valet i januari blir ödesmättat eftersom det avgör maktbalansen i USA:s senat.

Skulle demokraternas kandidater Ossoff och Warnock vinna blir läget 50–50 i senaten. I så fall får demokraten Kamala Harris utslagsröst i egenskap av vicepresident.

Representanthuset och senaten sätter ramarna för presidentens makt och spelutrymme i USA. För att ett lagförslag ska gå igenom måste det antas av kongressens bägge kamrar. Senaten godkänner också ambassadörer, ministrar och HD-domare som nominerats av presidenten.

Senatorsvalet i Georgia är således oerhört viktigt för båda partierna. Redan en månad före valet har politisk reklamplats i medier bokats för 300 miljoner dollar, över 2,5 miljarder kronor.