Spår av sällsynt bolid har hittats

Jesper Karlsson/TT

Uppdaterad 2021-01-27 | Publicerad 2021-01-26

Sent på kvällen den 7 november i fjol fick tiotusentals människor i östra Svealand bevittna ett brinnande klot skära genom atmosfären.

Nu har delar av den ovanliga meteoriten hittats.

Forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet har berättat att det mullrande ljusskenet var en bolid – en extra ljusstark meteor som hade tagit sig in i atmosfären och börjat brinna.

Fenomenet observerades och fotograferades av meteorkamerastationer i Örebro, Uppsala och Borlänge, men även i Finland, Danmark och Norge.

Med hjälp av bilderna kunde forskare studera rymdstenens sista sekunder och därigenom ringa in ett område där stenen eventuellt slog ned.

Efter forskarnas tips gav sig meteoritjägare ut på skattjakt i området kring Fjärdhundra i Enköpings kommun, rapporterar Dagens Nyheter.

Den 22 november kunde de första spåren efter rymdstenen lokaliseras i närheten av Ådalen, norr om Fjärdhundra.

– Det är unikt, det är fösta gången på 66 år vi hittar delar av ett observerat meteoritfall i Sverige, säger Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, till P4 Uppland.

Bitarna som har hittats är bara fragment av stenen som uppskattningsvis vägde nio ton då den tog sig in i atmosfären, men var stor som en knytnäve när den landade.

För att fullständigt karaktärisera och registrera fyndet krävs det dock att huvuddelen hittas. Trots flera sökinsatser omkring platsen för det misstänkta nedslaget är den fortsatt saknad. Sökinsatserna har pausats och återupptas så fort marken är snöfri igen.

"Det är fullt möjligt att fler meteoritdelar finns kvar i området", säger Eric Stempels i ett pressmeddelande.