Hög smitta bland unga: ”Spontancruisingar drar åskådare”

Publicerad 2021-06-16

Smittan går stadigt ner nästan överallt i landet.

Men smittspridningen bland unga oroar länsstyrelserna.

– Ungdomarna verkar ha svårast att följa riktlinjer. Många ungdomar träffas i parkerna i stora grupper, skriver länsstyrelsen i Örebro län.

Coronasmittan sjönk i de flesta län mellan 7 och 13 juni. Det visar de lägesrapporter som länsstyrelserna publicerar varje tisdag.

Det stora undantaget är Värmland, som har infört nya lokala rekommendationer i två veckor på grund av ökad smitta.

– Rapporter om deltavariantens ökande spridning indikerar att efterlevnaden av rekommendationerna har minskat, skriver länsstyrelsen i Värmlands län, som konstaterar att smittspridningen främst sker bland ungdomar i åldrarna 13 till 19 år.

Flera andra län rapporterar om att unga är dåliga på att följa rekommendationerna.

Studentaktiviteter, spontancruisingar och andra evenemang utan angiven arrangör har dragit mycket åskådare längs gator och trottoarer, med ökad risk för smittspridning som följd, skriver till exempel länsstyrelsen i Dalarnas län.

Cruisingar drar mycket åskådare, skriver länsstyrelsen i Dalarnas län.

Länsstyrelserna i Kalmar, Kronoberg och Västmanland rapporterar också om högre smittspridning bland unga. Länsstyrelsen i Västernorrland län skriver:

– Ett föreläggande med vite utfärdades på en partybuss som körde runt med studenter.

Flera länsstyrelser kommenterar det faktum att vaccinationsgraden är lägre bland utlandsfödda.

– Det finns en oro att asylsökande tackar nej till vaccination på grund av bristande information på främst dari och kurmanji, skriver länsstyrelsen i Västernorrlands län.

”Asylsökande rädda att utvisas efter vaccinering”

Länsstyrelsen i Jämtlands län håller med:

– Mer fokus behövs på information på fler språk för att öka andelen vaccinerade bland utlandsfödda.

Länsstyrelsen i Kalmar län uttrycker också oro:

– Det finns en rädsla hos asylsökande att vaccinering ska leda till utvisning.

Sol och värme ställer till problem på många håll:

– Det fina vädret i kombination med minskade restriktioner har inneburit en ökad trängsel på exempelvis uteserveringar, vilket ökar behovet av påminnelser, skriver till exempel länsstyrelsen i Östergötlands län.

I Skåne rapporterar länsstyrelsen om situationen vid olika badplatser:

– Lomma, Östra Göinge, Vellinge och Båstad uppger att det finns risk för trängsel vid kommunernas badplatser, skriver länsstyrelsen.

Alla län rapporterar stadigt stigande vaccinationsnivåer, och minskat tryck på vården. Flera län rapporterar om mycket liten smitta inom äldreomsorgen. I Örebro län har ett av länets 69 särskilda boenden pågående smitta. I Östergötlands län har en av 13 kommuner pågående smitta inom kommunens vård och omsorg. Totalt tre äldre är smittade.

Fotnot: Artikeln bygger på lägesbilder från 12 av 21 länsstyrelser, från Dalarnas, Jämtlands, Kalmars, Kronobergs, Skåne, Värmlands, Västmanlands, Uppsala, Västerbottens, Västernorrlands, Örebro och Östergötlands län.

PODD Hård kritik mot vaccinturismen

Aftonbladet Daily med Olof Ehrs, vaccinsamordnare Region Dalarna

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln