Tonåringens examenskupp mot Texas hårda abortlag hyllas

Publicerad 2021-06-08

Paxton Smith hade fått sitt examenstal godkänt.

I stället drog hon fram ett annat – mot Texas nya stenhårda abortlag.

– Det känns fel att prata om något annat än det som just nu drabbar mig och miljoner andra kvinnor i den här delstaten, sade hon.

När Paxton Smith tog studenten den 30 maj hade hon som den mest framgångsrika eleven fått äran att examenstala inför Lake Highlands High School´s avgångselever i den amerikanska delstaten Texas.

Talet hade lästs och godkänts av skolledningen. Men när Paxton Smith drog fram ett annat och började tala räknade hon med att stoppas.

– Jag var lite nervös för att mikrofonen skulle stängas av. De ska göra det om du avviker från manuskriptet. Och jag avvek från manuskriptet, säger hon till tv-kanalen CBS.

I stället för att prata om hur media och tv påverkar hennes eget liv, valde Paxton Smith att gå till attack mot Texas nya abortlag.

Den kallas hjärtslags-lagen, eftersom den förbjuder aborter när fostrets hjärtljud hörs – oftast i sjätte veckan.

Paxton Smiths röst var skakig till att börja med, men blev starkare ju längre hon pratade, och ju mer hennes skolkamrater i publiken klappade. Här är hela talet:

Paxtons Smith: ”Pågår ett krig mot min kropp”

”När vi nu lämnar gymnasiet måste vi göra våra röster hörda. Jag hade tänkt ställa mig här och prata om tv och media för de betyder väldigt mycket för mig. Men, med tanke på den senaste tidens händelser känns det fel att prata om något annat än det som just nu drabbar mig och miljoner andra kvinnor i den här delstaten.

Nyligen drevs hjärtslags-lagen igenom i Texas. Från och med september förbjuds aborter efter sjätte veckan, oavsett om graviditeten beror på våldtäkt eller incest.

Sjätte veckan. De flesta kvinnor är inte ens medvetna om att de är gravida då. Ändå har beslutet redan fattats åt dem av en främling, innan de haft tid att fundera på om de är känslomässigt, fysiskt och ekonomiskt redo att genomgå en graviditet, innan de haft chansen att avgöra om de kan ta ansvar för att föda en annan människa till världen. Ett beslut som kommer att påverka resten av deras liv.

Jag har drömmar, förhoppningar och ambitioner. Varenda tjej som är här i dag har det. Vi har ägnat hela våra liv åt att få en så bra framtid som möjligt, och utan att vi gett vårt samtycke eller blivit tillfrågade har kontrollen över vår framtid stulits från oss.

Om preventivmedlen sviker mig eller om jag blir våldtagen är jag livrädd att mina förhoppningar, ansträngningar och drömmar inte längre ska spela någon roll. Jag hoppas att ni inser hur mardrömslikt och avhumaniserande detta är – att självbestämmandet över din egen kropp tas ifrån dig.

Jag pratar om detta i dag – en så viktig dag, en dag när vi hedrar studenternas ansträngningar under tolv års skolarbete, en dag när vi alla samlas, en dag när ni är som mest redo att lyssna på en röst som min, en kvinnas röst – för att säga till er att detta är ett problem. Ett problem som inte kan vänta. Jag vägrar att prata om självupptagenhet och fred, när det pågår ett krig mot min kropp och mina rättigheter. Ett krig mot våra systrars, mödrars och döttrars rättigheter. Vi kan inte fortsätta att tiga.”

Efter talet, som visats hundratusentals gånger på Youtube och Tiktok, har Paxton Smith hyllats för sitt mod av de demokratiska politikerna Beto O´Rourke och Hillary Clinton och många andra.

Texas har infört hårda abortlagar. Här guvernör Greg Abbott.

Följ ämnen i artikeln