Då kommer sommaren i hela landet – 20 grader i stora delar

Uppdaterad 2021-05-24 | Publicerad 2021-05-23

De svala temperaturerna och tunga molnen som har legat över landet den senaste tiden får snart ge vika för ett högtryck som kommer in från Atlanten och smeker hela landet.

– Det kommer vara torrt, sol och varm luft, säger Linnéa Rehn, meteorolog på SMHI.

Maj började lovande med vackert väder och höga temperaturer – men sen hamnade vi i det bakslaget vi befinner oss i nu med regn och kyla.

Men redan till nästa helg vänder det igen.

– Fram till slutet av nästa vecka kommer det att vara rätt ostadigt. Men från och med fredag ser vädret ut att stabiliseras. Det kommer att vara högtrycksbetonat och en hel del sol. Samtidigt blir det varmare luft och temperaturer runt 20 grader, säger Linnéa Rehn.

Högtrycket kommer enligt Linnéa Rehn att beröra i stort sett hela landet.

– Både lördag och söndag ser det ut som sol i hela landet. De högsta temperaturerna kommer att vara i söder men även i Norrland kommer det vara mellan 15 och 20 grader. Det blir betydligt varmare än nu.

Människor njuter av försommarväder på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.

Högtryck från Atlanten

Till och med i trakterna där varma temperaturer sällan når kommer det att bli riktigt behagligt.

– Även i Norrlands inland kan det bli 15-20 grader.

Det är tack vare ett högtryck som rör sig in från Atlanten i kombination med varmluft som kommer söderifrån som vi kan vänta oss sommarväder.

– Själva högtrycket bildas ute på Atlanten, uppe vid Island, sen rör det sig sydost mot oss. Men sen får varmluften som har legat långt söderut äntligen chansen att komma upp till våra breddgrader.

Hur länge kommer det att hålla i sig?

– Fram till tisdag nästa vecka iallafall, så långt ser det ut som att det kommer hålla i sig.

Följ ämnen i artikeln