Så söker du vård för vestibulit och smärtor i underlivet

Uppdaterad 2021-06-09 | Publicerad 2021-06-07

Smärta vid sex, användning av tampong eller kramp i slidan kan vara tecken på vestibulit eller vaginism.

Då är det viktigt att söka hjälp.

Här guidar vi dig till rätt vård och behandling.

Varje år får tusentals kvinnor diagnosen samlagssmärta, slidkramp, vaginism och framför allt vestibulit.

Vestibulit, även kallat vestibulodyni, är ett smärttillstånd och överkänslighet i slemhinnan runt slidöppningen. Den gör att det kan göra väldigt ont att ha omslutande samlag, att sätta in en tampong, att ha för tighta byxor eller till och med att sitta ner.

Det finns hjälp att få

Om du är drabbad av smärta i slidöppningen är det viktigt att söka vård – ju tidigare du gör det desto större är chansen att snabbare slippa smärtan. Sök alltid vård om du har ont mer än någon enstaka gång. Du behöver få behandling för att inte skapa en större stress så att smärtorna förvärras.

I dag finns fler specialiserade mottagningar för underlivssmärtor än för några år sedan. Det finns olika vägar att gå för att få rätt vård.

Här nedan listar vi en rad olika alternativ för dig som är under eller över 25 år.

I vissa regioner finns vulvamottagningar med specialistvård.

Vårdcentral

Som ett första steg mot rätt vård kan du boka tid på en vårdcentral. Du har rätt att få hjälp på vilken vårdcentral du vill i hela landet, även om du inte är skriven där.

Berätta om dina besvär och be om hjälp. Eventuellt kan du behöva hänvisas vidare till en gynekolog eller en så kallad vulvamottagning, där de är specialiserade på smärta i vulva. Du kan få en remiss till rätt mottagning där det ska finnas olika behandlingsalternativ.

Här kan du hitta närmaste vårdcentral i din stad.

Skriv en egen remiss

Om du inte vill eller kan via en vårdcentral har du rätt till att skriva en egen remiss till en specialistmottagning, en så kallad vårdbegäran. Enligt patientlagen kan du söka öppen specialistvård i hela Sverige, så länge vården är offentligt finansierad.

På 1177 kan du skriva en remiss direkt till mottagningen du vill besöka och berätta vad du söker för vård och varför. Här kan du logga in och skriva din egenremiss.

En av behandlingsmetoderna är tryck och töjövningar, med eller utan stavar och bedövningsmedel.

Gynekologmottagning

Om du vill träffa en gynekolog som är specialiserad på kvinnohälsa kan du kontakta en gynekologmottagning direkt. På flera gynekologmottagningar behövs ingen remiss, utan du kan själv ringa eller boka ett möte via respektive mottagnings hemsida. Här kan du se kontaktuppgifter till samtliga gynekologmottagningar i hela Sverige.

Vulvamottagning

På vissa platser i Sverige finns så kallade vulvamottagningar. Här är vårdpersonalen specialiserade på problem med vulvan, som till exempel vestibulit och slidkramp. Hit kan du komma genom en remiss från vårdcentral eller annan mottagning, men i många regioner även genom att skriva en egenremiss. Ring 1177 för att få hjälp att hitta närmaste vulvamottagningen eller sök via länken ”Hitta Vård” på hemsidan.

Flera patienter vittnar om en kamp för att få vård och att det kan ta tid innan man hittar rätt mottagning.

Ungdomsmottagning

Hur gammal, eller ung, du får vara för att besöka en ungdomsmottagning är olika från län till län. Generellt är du välkommen från det att du är 12 år tills du är mellan 23 eller 25 år.

Här kan du hitta din närmsta ungdomsmottagning och kontakta dem för att se vilket åldersspann som gäller. Om du vill veta mer om vestibulit kan du lyssna på ungdomsmottagningens podcast Umo-podden. Här kan du lyssna på ett avsnitt om samlagssmärta, där en drabbad berättar och en sjuksköterska ger svar.

Kom ihåg: Det finns chans att bli bra

Sök vård i god tid. Det kan kännas lugnande att veta att det finns chans att bli bra igen om du får rätt vård. Men kom ihåg att det kan ta lång tid och att olika typer av behandlingar passar olika kvinnor. Var också beredd på att eventuellt behöva stå på dig och söka vård på nytt om du skulle bli nekad den vård du behöver.

Den vetenskapliga grunden för hur man botar eller behandlar vestibulit är låg, men forskningen går framåt. Det finns flera olika behandlingsmetoder som kan hjälpa. Vissa mottagningar erbjuder vård i olika steg och en kombination av olika behandlingar, som exempelvis smörjövningar med eller utan bedövningssalva, träning av bäckenbotten med hjälp av en barnmorska eller fysioterapeut, samtalsstöd eller mediciner ordinerade av läkare.

Den vetenskapliga grunden för hur man botar eller behandlar vestibulit är låg, men forskningen går framåt.

Rätt till bra vård

Om du känner att du inte får den hjälp som du behöver kan du enligt patienträtten få vård i en annan region. Du har också rätt till vård på en annan mottagning om den vård eller behandling du behöver inte kan erbjudas på den mottagning eller region som du tillhör.

Få stöttning i Facebook-grupper

För att få råd och stöttning har flera Facebook-grupper skapats för vestibulit och liknande diagnoser. Till dessa tre grupper kan du vända dig för att få hjälp och tips.

 

Källor: 1177 Vårdguiden - Ungdomsmottagningen - RFSU - Socialstyrelsen
 

Aftonbladet och Baaam granskar vestibulitvården

En undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet och Baaam, Aller Medias sajt för unga kvinnor, visar att 23 procent av kvinnorna lider av sjukdom eller smärta i underlivet.