Åtal för kidnappning och våldtäkt på kyrkogård

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 2020-11-19 | Publicerad 2020-11-17

Händelsen ägde rum på en kyrkogård i Solna. Arkivbild.

Två unga män åtalas för att ha kidnappat, våldtagit och misshandlat två pojkar under ett utdraget förlopp som pågick en hel natt på en kyrkogård i Solna i somras.

Det primära motivet tros ha varit pengar, men det grova övervåldet saknar förklaring.

De unga männen åtalas för människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp i rättssak.

– Jag har åtalat dem för att de har gjort det här tillsammans, alltihop, säger åklagare Anders Tordai.

Brotten begicks natten till den 23 augusti i år, enligt åtalet. Det utdragna förloppet inleddes när de båda pojkarna stötte ihop med de nu åtalade männen, 18 och 21 år gamla, på en gata i Solna. De blev då utsatta för våld och hot och avtvingade en del föremål, och fördes sedan från gatan in på den närliggande kyrkogården, säger Anders Tordai.

– Där blir de sedan fortsatt utsatta för omfattande och tidsmässigt utdraget våld och hot.

Offren ska bland annat ha blivit misshandlade med slag, sparkar och kniv samt brända med eld eller glöd, enligt åtalet. De ska även blivit bundna och nedtvingade i gropar.

– De har haft stark dödsångest, säger Anders Tordai.

Pågår flera timmar

Framåt klockan åtta på morgonen, runt åtta timmar efter det att de först stötte på de tilltalade, lyckades pojkarna fly och träffade en person som hjälpte dem att ringa polisen.

– Polisen kommer då snabbt till platsen och lyckas hitta gärningsmännen och gripa dem.

TT: Har båda pojkarna utsatts för alla brotten du åtalar för?

– Den rubricering som rör grov våldtäkt rör bara en målsägande. I övrigt har båda utsatts för brott, men kanske att det varit lite skillnad i vilken typ av våld eller hot som de utsatts för.

TT: Vad har syftet varit med det brutala våldet?

– Det vill man ju att gärningsmännen berättar för oss, men jag har uppfattat det som att syftet med hela grejen är att få fram pengar. Det har varit det återkommande önskemålet från gärningsmännens sida. Sedan varför de har utövat så mycket våld, det kan jag inte svara på.

Männen förnekar brott.

– De har i princip sagt "inga kommentarer" genomgående under förundersökningen, säger Anders Tordai.

Fängelsestraff

TT: Vad anser du att straffvärdet är för de gärningar du åtalar för?

– Om man dömer precis som jag åtalar på alla punkter och med grovt brott kan jag tänka mig att det landar någonstans mellan åtta och tio år. Men jag vill inte spekulera.

Det innebär dock inte att det är det straffet som männen skulle få om tingsrätten dömer enligt åtalet.

– En är 21 och en är 18 år. Döms de för samma gärningar till fängelse kommer den ena få hälften så långt straff som den andra, säger Tordai, med hänvisning till straffrabatten som gäller för unga gärningsmän.

Båda de åtalade männen är tidigare dömda för brott. En av dem dömdes så sent som i juli i år till ett och ett halvt års fängelse för mordbrand. Den andre dömdes till ungdomsvård förra året för försök till stöld.