Konstnärernas viktigaste inkomstkälla försvann i ett slag

Kit Alexi om uteblivna Konstrundan: Det har varit jättesvårt

Publicerad 2021-04-06

Österlen – Sveriges Provence. Ljus. Öppna landskap.

Hit lockas de flesta – från miljonärer och konstnärer till oss vanliga turister.

Aftonbladet har gjort fyra nedslag och tittar närmare på snackisar och konflikter. I dag: Konstnärernas kamp för överlevnad

ANDRARUM. Konstrundan på Österlen ställdes in med ett par veckors varsel.
En ekonomisk avgrund öppnade sig för konstnärerna.
– Det har varit jättesvårt. Folk vågade inte besöka en och vågade heller inte gå på utställningarna, säger konstnären Kit Alexi.

I den nya ateljén står ett tiotal stafflier med tavlor. Här i det gamla kapellet kan få störa – närmaste grannen är bykyrkan. Åt andra hållet: förtrollande vackert landskap med Christinehofs slott på andra sidan fälten.

Nu jobbar Kit Alexi hårt för att bli klar till årets konstrunda, hon har varit med under 20 år. Öppningsdagen är flyttad, från den traditionsenliga påsken till midsommardagen. Rundan pågår till 4 juli.

– Jag tycker att det är bra att den flyttats. Jag hoppas att många har fått sitt vaccin då och kan göra sin konstrunda. Att den blev inställd förra året var nog bra. De flesta var inte förberedda på hur man skulle hantera situationen med att umgås bland många människor, säger hon.

– Jag kommer att ta emot de besökare som hör av sig i förväg så att ingen behöver att stå och vänta utanför dörren. Kanske inte ett så stort problem, enligt reglerna kan det vara tolv personer i min ateljé samtidigt, säger Kit Alexi.

Flera av tavlorna som hon arbetade med till förra årets konstrunda är övermålade.

– Jag får alltid nya idéer och ny inspiration. Men det är väldigt avgörande med möten, man får mer arbetslust. Annars är det ett ensamt arbete, det dör ju inför ens ögon.

Pandemiåret har tärt på konstnärerna. Inkomster uteblev, isoleringen blev sträng med få eller inga besökare.

– Det kommer ju runt en tusen personer varje påsk och man knyter nya kontakter. Allt sånt föll bort också. Det har hänt att det kommit några förvirrade, vilsna själar någon gång men det är inte så ofta. Det finns nog ett uppdämt behov, tror jag. Det är många som har tagit kontakt och undrat.

Även Kit Alexi har sökt ekonomiskt stöd.

– Året har ju varit som en våt filt som ligger över allting. Det finns krisstipendium som många har sökt, många har fått också. Jag har sökt nu och så får jag veta om jag har fått i april. Man hoppas ju.

Kit Alexi har sökt krisstipendium.

Även Östra Skånes konstnärsgrupp (ÖSKG) vittnar om krisen för många av Österlens konstnärer.

– Vi beslutade att ställa in konstrundan förra året. Efter det så har det varit ganska turbulent, både för föreningen och för de enskilda konstnärerna. Vi har som förening sökt krishjälp, konstnärerna i föreningen har åberopat hjälp att söka enskilda krisstöd. Det har varit svårt, säger vikarierande verksamhetschef Pi Belsander.

Konstrundan på Österlen startade 1968, då i Skånes konstgilles regi. Förra året var första gången den ställdes in.

– Det har varit väldigt negativt för konstnärerna, de som är medlemmar i Konstrundan. Väldigt många av dem lever på den här veckan och att kunna visa och sälja sin konst. Det känns viktigt för oss att kunna genomföra Konstrundan i år, därför har vi flyttat fram den, säger Pi Belsander.

Upplägget blir detsamma som konstintresserade vant sig vid. Besökarna kan åka till de olika konstnärernas ateljéer för att titta på och köpa deras alster.

Påverkar hela området

I Tjörnedala konsthall i Baskemölla kommer det att finnas ett verk från varje konstnär som medverkar. I år är det 60 stycken, färre än normalt.
– Dels hoppas vi på att det kommer mer vaccin, dels att restriktionerna lättar i slutet av juni. Det är också så mycket mer lätthanterligt om vi har sommaren med oss. I början av april, under påsken, kan det vara jättekallt och regna eller snöa. Pandemin är inte över i sommar, det förstår vi också. Men då kan du vänta på din tur utanför.

Inte bara konstnärer drabbades när konstrundan ställdes in förra året, påpekar Pi Belsander.

– Det har också påverkat alla sidobranscher här ute på landsbygden. Jättemånga småföretagare lever på Konstrundans besökare: alla övernattningsställen, kaféer och restauranger. Så när vi ställde in förra året så drabbades det ju inte bara oss utan hela området, säger hon.