Unik satsning på kvinnors psykiska hälsa i Uppsala

Publicerad 2021-04-13

Fler kvinnor än män lider av  ångestsjukdomar och depressioner.

Den psykiska ohälsan i samhället har ökat påtagligt de senaste 20 åren – och kvinnor är extra drabbade. Nu öppnar Uppsala universitet ett nytt centrum för kvinnors psykiska hälsa, Womher.

Universitetet kallar det för en världsunik satsning på kunskap om kvinnors psykiska hälsa.

– Psykisk ohälsa orsakar både stort lidande och stora kostnader för samhället, säger Lisa Ekelius, professor i psykiatri och föreståndare för Womher.

Snart slår Uppsala universitetet upp portarna till ett centrum för kvinnors psykiska hälsa. Centret går under namne Womher – vilket står för Women’s Mental Health during the Reproductive Lifespan.

– Det här är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som ska försöka bidra med viktig kunskap så att man kan förbättra kvinnors hälsa, säger Lisa Ekselius som är föreståndare för Womher och professor i psykiatri.

Bakgrunden till det nya centret är den globala ökningen av psykisk ohälsa – mer än 300 miljoner människor i världen lider av depression. Den grupp som drabbas särskilt hårt är kvinnor: fler kvinnor än män lider av både ångestsjukdomar och depressioner.

– Den psykiska ohälsan orsakar både stort lidande och stora kostnader i samhället. Inte bara i Sverige utan globalt. Och det är mest påtagligt hos kvinnor i de reproduktiva och professionella åren, när man utbildar sig, skaffar familj, kommer in i arbetslivet – väldigt känsliga år, säger Lisa Ekselius och fortsätter:

– Det psykiska lidandet ökar dramatiskt och det finns stora kunskapsluckor. Vi hoppas kunna bidra med viktigt kunskap.

 Lisa Ekselius är professor i psykiatri och föreståndare för Womher.

Världsunik satsning

Det nya centret, med målet att förstå, förebygga och behandla den ökande psykiska ohälsan hos kvinnor, ska officiellt slå upp portarna den 26 april med en digital invigning. Projektet beskrivs av universitetet som världsunikt. Lisa Ekselius säger att man inte känner till något motsvarande centrum i världen, trots digert letande.

– Vi har inte kunnat hitta något liknande – och vi har sökt med ljus och lykta efter något som liknar det sedan projektet rullade igång för några år sedan. Vi har letat över hela världen och inte hitta något liknande konstruktion.

”Det ska resultera i viktig kunskap av hög kvalitet”

Lisa Ekselius är inte förvånad över att just Uppsala universitet kan bli det första lärosätet med en liknande satsning på kvinnors psykiska hälsa.
– Jag tror att Uppsala universitet har goda förutsättningar för att det här ska bli bra. Det är ett stort universitet med unika möjligheter att beröra frågorna kring psykisk ohälsa på tvärvetenskapligt sätt, säger hon och avslutar:
– Det känns väldigt hoppfullt att man velat satsa på det här centret inom universitetet. Förhoppningen är att det ska resultera i viktig kunskap och forskning av hög kvalitet.