Så rustar Malmö stad för att skydda äldre vid besök

Publicerad 2020-09-24

 Pia Nilsson är enhetschef på Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning. Hon betonar vikten av att besöken sker under säkra former nu när besöksförbudet på äldreboenden hävs.

Om en vecka, 1 oktober, hävs besöksförbudet på särskilda boenden i Sverige.

I dag skickar därför Malmö stad ut riktlinjer och råd för hur kommunens boenden ska öppna upp säkert. Fokus ligger på lokala anpassningar och att hindra smittspridning.

– Det är besöksförbudet som är hävt, men inte samhällsrestriktionerna, säger Pia Nilsson, enhetschef på Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.

Under dagen kommer Malmö stads särskilda arbetsgrupp för covid-19 att skicka ut information till kommunens olika boenden om hur man bör agera inför att besöksförbudet hävs om en vecka. Malmö stads särskilda arbetsgrupp för covid-19 har identifierat vissa övergripande områden, vilket nu ska bearbetas på varje boende.

– Vi har haft en bra beredning i frågorna så när beslutet kom nu den 15 september så hade vi redan ett underlag att börja titta på. Utifrån det underlaget har vi nu satt ihop en riskanalys, en riskbedömning, med lite olika frågeställningar, säger Pia Nilsson, enhetschef på Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.

En av riktlinjerna är att man ska rigga en slags station precis innanför entrén med information om var man kan tvätta händerna, handspritflaska, och en bordspratare som belyser vikten av att träffas säkert och tryggt. Riktlinjerna kommer att skickas ut till de 41 särskilda boendena i Malmö stad under torsdagen. Detta ska därefter gås igenom på varje boende för att lokala anpassningar ska ske.

– Då måste man utifrån sin lokala förutsättning titta på det – men nu har vi ändå gjort ett övergripande arbete, det vi kan ge stöd och hjälp i, i det vi ser som viktigt för att öppna upp säkert och tryggt. Hur ser det ut just på erat boende, är det möjligt och bra att kunna träffas ute, går inte det då att man träffas inne på den boendes rum, säger Pia Nilsson.

– Sen ska vi inte glömma alternativen som finns, digitala möjligheter finns kvar, och möjligheten att träffas ute finns kvar.

En undersköterska gläntar på en dörr till ett boende på ett äldreboende.

Pia Nilsson belyser att det kommer att behöva göras olika anpassningar på olika boenden men att man först och främst har ett stort ansvar även på individnivå för att öppningen ska vara säker smittskyddsmässigt.

– Gör man det här så har man verkligen ett gemensamt ansvar så att vi på bästa sätt tar hand om varandra. Vi välkomnar det verkligen, äntligen öppnar vi upp så att man kan mötas igen, men det ska vi göra säkert och tryggt.

Här belyser Pia Nilsson att man fortsatt ska följa myndigheternas rekommendationer.

– Det är ju besöksförbudet som är hävt, men det är inte samhällsrestriktionerna som hävts. Här har vi jättestort tillit till våra anhöriga, att man anammar de här samhällsrestriktionerna som finns. Faran är ju inte över, viruset finns fortfarande kvar och vi ser ju nu och hör att det ökat lite i Europa och ökat i vissa delar av Sverige. Samhällsrestriktionerna har inte försvunnit utan det är fortfarande lika viktigt att hålla avstånd, hålla basal hanhygien och verkligen känna sig symtomfri och frisk när vi ska göra ett besök.

Mycket i det förebyggande arbetet ligger i att fortsätta belysa de rekommendationer som funnits de senaste månaderna, berättar Pia Nilsson.

– Det är ju de förutsättningarna som är i samhället att man ska försöka hålla avstånd och att man har god basal hygien, och ännu bättre är ju då att man kan träffas ute.

Malmö stad kommer att skicka brev till anhöriga med information om öppnandet.

– Man ska känna sig trygg ifrån alla håll, trygg anhörig, trygg brukare, och att medarbetare också vet hur man ska hantera det här nu att vi öppnar.

Följ ämnen i artikeln