Ett år efter explosionen: tusentals behöver humanitärt stöd

Publicerad 2021-08-04

En av historiens värsta explosioner.
Under ett år har Beirut försökt lappa ihop sig efter den förödelse som explosionen orsakade.
– Tusentals personer behöver fortfarande humanitär hjälp, säger Carina Andersson, regionchef på Röda korset.

På ett par sekunder miste 200 personer livet och hundratusentals hem förstördes, när hamnlagret med högexplosiva ämnen fattade eld. Nära 3000 ton ammoniumnitrat antände i lagerlokalen, och explosionen beskrivs som en av de största icke-nukleära som någonsin uppmätts. 

Filmer från förödelsen för ett år sedan chockade omvärlden.

– Det här har traumatiserat inte bara Beirut utan hela Libanon. Det är en kris som har påverkat alla och som har förstärkt den totala ekonomiska krisen i landet, säger Carina Andersson, regionchef på svenska Röda korset som befinner sig i Beirut.

Sedan explosionen har Röda korset hjälpt 250 000 människor med bland annat mat- och hygienkit och 9 800 familjer har fått ekonomiskt stöd.

– Tusentals personer är i behov av humanitärt stöd. Dels förlorade många sin inkomst, man hade små butiker och företag i de områden som förstördes. Dels är det behov av återuppbyggnad och psykosocialt stöd.

”Ekonomisk kollaps”

Utöver att fler än 70 000 lägenheter förstördes i smällen raserades även över 100 skolor, 20 vårdcentraler och sex sjukhus i staden. 

Mycket har reparerats, men ett år senare syns fortfarande spår av tragedin i stadsmiljön, vittnar Carina Andersson om.

– Mycket reparationsarbete och uppröjnings- och uppstädningsarbete har gjorts av frivilliga. Dels av organisationer som Röda korset och dels av människor som strömmat till.

Samtidigt har matpriserna tiodubblats på ett år, arbetslösheten var i vintras uppe på 40 procent och det råder brist på sjukvårdsmaterial och mediciner, enligt organisationen.

– Det är stora behov av hjälp här i Libanon. Det beror dels på explosionen men också på grund av att det är ett land som befinner sig i stort sett i ekonomisk kollaps.

Stor pessimism

Ingen har ställts till svars för den stora explosionen och den efterföljande förödelsen i Beirut. Försök att åtala misstänkta ansvariga har misslyckats och utredningen har skjutits upp. En oberoende rapport från Human Rights Watch visar att bland annat högt uppsatta politiker visste om att de explosiva ämnena förvarades i hamnen, men att ingen gjorde något för att hindra katastrofen.

Carina Andersson berättar också att frustrationen i landet växer, med mycket gatuprotester och demonstrationer.

– Det finns också ett missnöje med att ingen egentligen har hållits ansvarig för den här krisen. Det är en stor pessimism här, samtidigt som man ser det här oerhörda engagemanget från frivilliga och volontärer, säger Carina Andersson.

Under onsdagen, ett år efter explosionen, väntas demonstrationer att hållas i staden.

Det intensiva släckningsarbetet efter explosionen.

Följ ämnen i artikeln