Årets naturfotograf fuskade med bilderna

Uppdaterad 2020-05-14 | Publicerad 2011-09-03

DIGITALT BILDTROLLERI Terje Hellesø laddade hem någon annans bild på ett lodjur från en sajt på internet, spegelvände den, och klippte och klistrade sedan in lodjuret i sin egen vintriga landskapsbild. Samma tillvägagångssätt återkommer i flera av hans fuskverk.

Debatten om bildfusk har rasat - men årets naturfotograf 2010 har förnekat.

Nu erkänner Terje Hellesø att han manipulerat bilder.

– Han har lurat alla inklusive mig och han ber om förlåtelse, säger frun Malin Hellesø till P4 Jönköping.

FUSKBYGGE Den här bilden har Naturvårdsverket som pressbild för media att använda. Men den har alltså visat sig vara förfalskad, med djur och  natur ihopmonterade i bildredigeringsprogram.

Allt började med att en jaktvårdskonsulent, Gunnar Glöersen på Jägareförbundet, ifrågasatte Terje Hellesös möten med lodjur och hans bilder på vilda djur.

Debatten tog fart på Flashback och olika internetforum. Användare på Flashback kunde slå fast att bilderna var manipulerade. 

Men så sent som i tisdags förnekade Terje, i P4 Jönköping, att han manipulerat sina bilder.

"Chockad"

Men erkännande kom. Först via sin fru.

På sin blogg skriver Malin Hellesø:

– Jag har fått besked av Terje nu på morgonen vad som skett. Och jag kan inte annat säga än att jag är chockad. Jag har inte vetat någonting av det som nu kommit fram.

"Har lurat alla"

Terje Hellesø själv har hela tiden förnekat att han ska ha manipulerat några bilder.

Men i ett inlägg på sajten Fotosidan erkänner Terje att han har fejkat bilderna.

Fotografierna det rör sig om är på ett antal lodjur samt en mårdhund. Bilderna har fejkats genom att djur från bilder på internet helt enkelt har klippts in landskapsbilder.