Inbrott

Utländska ligor bakom hälften av alla inbrott

Av: 

TT

Runt hälften av alla bostadsinbrott utförs av utländska ligor, enligt Trygghetskommissionen. Arkivbild.
Runt hälften av alla bostadsinbrott utförs av utländska ligor, enligt Trygghetskommissionen. Arkivbild.

NYHETER

Runt hälften av alla bostadsinbrott i Sverige utförs av internationella stöldligor. Nu vill försäkringsbranschen att polisen ges utökade möjligheter att kartlägga nyckelpersoner och hur stöldgodset hanteras i Sverige.

Stölder och bedrägerier i Sverige ökar i omfattning – men sker nu i en helt ny skepnad. Det konstaterar Trygghetskommissionen i en ny rapport, som startades på initiativ av branschorganisationen Svensk Försäkring i juni 2017. I rapporten slås det fast att uppemot hälften av alla bostadsinbrott i Sverige genomförs av internationella stöldligor, och att en stor andel av stöldgodset förs ut ur landet.

"Deras verksamhet kan liknas vid en välutvecklad affärsverksamhet med stor ekonomisk vinning som högsta prioritet", skriver kommissionen och uppmanar till en rad åtgärder.

Rapporten belyser även it-relaterade bedrägerier, som är i dag är västvärldens snabbast växande brottslighet. Av de drygt 200 000 bedrägerier som anmäls årligen är cirka 60 procent it-relaterade, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Trygghetskommissionen bedömer att polisen knappast har förmåga att göra större avtryck mot dessa it-relaterade bedrägerier och föreslår bland annat att privata aktörer bör tillåtas finansiera en del av den brottsutredande verksamheten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Marie-Louise skrämde bort inbrottstjuvarna: ”Blev skogstokig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Inbrott

Försäkringar

Svensk försäkring