Kaliforniens guvernör stoppar avrättningar

TT-Reuters

Uppdaterad 2019-04-10 | Publicerad 2019-03-13

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom inför ett stopp för dödsstraff. Det innebär att delstaten, åtminstone tillfälligt, sällar sig till de 20 i USA som inte genomför avrättningar samt att 737 dödsdömda slipper avrättning, tills vidare.

– Dödsstraffet har varit ett eländigt misslyckande. Det diskriminerar baserat på vilken hudfärg eller hur mycket pengar du har, säger Newsom vid en presskonferens där han skriver under dekretet.

– Det går emot alla värderingar som vi står för och därför sätter Kalifornien stopp för det här misslyckade systemet.

Beslutet gäller alla dödsdömda i Kalifornien och bygger på guvernörens lagliga makt att omvandla straff. Vanligtvis brukar sådan typ av strafflindring ske på individnivå, men i det här fallet sänks straffet för alla 737 dömda.

De dödsdömda fångarna släpps dock inte fria och Newsoms beslut kan hävas av en framtida guvernör. Tre andra delstater – Oregon, Colorado och Pennsylvania – har infört liknande stopp av verkställandet av dödsstraff. Liksom Kalifornien finns de på listan över de 30 delstater i USA som har dödsstraff jämte militären och statsapparaten. I tjugo delstater har dödsstraffet övergetts.

Omoraliskt och dyrt

Demokraten Gavin Newsom har länge varit öppen med sitt motstånd mot dödsstraffet, han har bland annat kallat det omoraliskt och kostnadskrävande.

När dekretet införs planerar han att understryka att dödsstraff slår orättvist mot minoriteter och mentalsjuka, att staten ibland avrättar felaktigt dömda, att det är dyrt och att det inte ökar säkerheten för medborgare, enligt förberedda kommentarer som tidningen USA Today tagit del av.

Newsom poängterar att USA inte bör jämföra sig med de andra länder som genomför flest avrättningar i världen.

– Vi vill inte sälla oss till Saudiarabien, Nordkorea. Vi vill inte vara del av det som sker i Iran, Irak, Kina, Somalia, Pakistan och Egypten, säger han.

I San Quentinfängelset norr om San Francisco, där Kalifornien genomför delstatens avrättningar, har dock inget dödsstraff verkställts sedan 2006.

Avskräckande effekt?

Dödsstraffet är omdebatterat i USA och stödet för det har dalat de senaste årtiondena.

Men fortfarande är en majoritet, 54 procent, för att mördare straffas med döden, enligt en opinionsmätning som Pew Research Center publicerade i höstas. De som förespråkar dödsstraffet hävdar att det har en avskräckande effekt och att det räddar liv, då många mördare är återgångsförbrytare.

Debatten tog ny fart 2014 då flera fall av utdragna dödskamper dokumenterades i Ohio, Oklahoma och Arizona. Det berodde på att experimentella kombinationer av substanser använts i dödsinjektionerna eftersom flera läkemedelsbolag, främst av etiska skäl, slutat sälja det kraftiga sömnmedel som tidigare använts. Fortfarande pågår visst experimenterande med kombinerade droger i dödssprutan, något som i flera fall lett till överklaganden.