Nya chockerande filmen från MH17

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Det är ett år sedan MH17 sköts ned ovanför östra Ukraina.

Minnet av katastrofen är fortfarande påtagligt i byn Hrabove.

– Människor kom ut från sina hus och såg en pojke utan huvud som låg där, säger bybon Nadezhda Tsyb till AP.

Sista orden från cockpit
I dag är det ett år sedan Malaysia Airlines-planet med flightnummer MH17 föll från skyn. Tjugo över ett den 17 juli 2014 sköts det av en ännu okänd anledning ned från luftrummet ovanför ett område i östra Ukraina som kontrollerades av proryska rebeller.

Samtliga 298 av passagerare och besättningsmedlemmar dog.

Enligt Ukrainas regering, USA och andra regeringar i väst så sköts planet ned med hjälp av en missil som rebellerna avfyrat, sannolikt av misstag i tron att det var ett militärt flygplan. Man menar också att Ryssland utrustat rebellerna med vapensystemet som användes. Både Ryssland och rebellerna själva förnekar att man haft med nedskjutningen att göra.

Väntar på kvarlevor

Anhöriga till offren väntar fortfarande på att haveriutredningen ska offentliggöras, så att man får svar på vad som verkligen hände. Enligt en källa som sett utkastet till haverirapporten så kommer den slå fast att det var proryska rebeller som sköt ned MH17, vilket Aftonbladet skrev om igår.

Många väntar också på att få tillbaka kvarlevorna från sina föräldrar, barn och barnbarn.

Silene Fredriksz–Hoogzand och hennes man Rob förlorade sin son Bryce som reste tillsammans med sin flickvän Daisy Oehlers. De väntar fortfarande på kvarlevor från dem båda.

– Världen slutar med en smäll. Allt omkring dig fortsätter. Du försöker delta, men det är verkligen svårt, sa Silene tidigare i juli till AP.

”Hon föll från himlen”

I byn där planet och kropparna föll ned ligger minnet av den fasansfulla dagen fortfarande nära. Man hittar fortfarande personliga tillhörigheter från passagerarna och flygplansdelar i området.

Bybon Nadezhda Tsyb berättar hur hon och andra bybor hittade en pojkes kropp utan huvud strax efter kraschen.

– Sen såg jag en flicka. Hon kom snurrande från himlen och föll ned i min grannes trädgård.

Pojkkroppen utan huvud låg kvar på gatan i flera dagar, ruttnande i sommarvärmen.

Tsyb berättar att man bad de rebeller som kontrollerade området att föra bort kropparna eftersom det helt enkelt var för skrämmande att ha dem liggande.

Publicerad: