Saudiarabiens nya utspel: ”Mordet var överlagt”

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:

Saudiarabien kommer med ytterligare ett utspel rörande mordet på Jamal Khashoggi.

Tidigare har man uppgett att journalisten dödades av misstag, men nu kallar man i stället händelsen för ”överlagt mord”.

Jamal Khashoggis död är ”smärtsam” och ”orättfärdig”, säger kronprinsen Mohammed bin Salman.

Saudiarabien backar från påståendet att Jamal Khashoggi dödats av misstag. I ett nytt uttalande uppger landets riksåklagare att de misstänkta planerat att döda den saudiske journalisten och att mordet var ”överlagt”.

”Information från de turkiska myndigheterna bekräftar att de misstänkta planerat sitt brott”, säger riksåklagaren till den statliga nyhetsbyrån Saudi press agency.

Mohammed bin Salman.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Mohammed bin Salman.

”Vi erkänner det”

Även landets energiminister Khalid al-Falih säger att det handlar om ett mord, rapporterar TT.

– Det är inte ett dödsfall, det är ett mord. Vi erkänner det, vi jobbar på det. Vi kommer att vara transparenta och visa våra allierade och vänner i USA att kungadömet är lika olyckligt över det som inträffat som alla andra, säger han.

Saudiarabiens förklaringar till försvinnandet och mordet har förändrats över tid under hela oktober månad (se faktaruta nedan). Först förnekade man all inblandning för att senare medge att journalisten avlidit inne på konsulatet. Nu sträcker man sig så långt att man kallar händelsen för ett ”överlagt mord”.

”Motbjudande händelse”

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ska leda en kommitté med målet att omorganisera ledningen för den saudiska säkerhetstjänsten, enligt nyhetsbyrån SPA.

Alla som bär någon skuld till journalisten Jamal Khashoggis död kommer att straffas, säger kronprinsen som beskriver fallet som en ”motbjudande händelse”.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att Turkiet har delat information om mordet på Jamal Khashoggi med dem som har bett om det.

CIA har lyssnat på inspelningar

Nyhetsbyrån Reuters hänvisar till två anonyma källor som säger att den amerikanska CIA-chefen Gina Haspel har fått ta del av ljud- och videoinspelningar samt bevis som säkrats på det saudiska konsulatet och residenset i Istanbul.

CIA och den turkiska säkerhetstjänsten har inte kommenterat uppgifterna.

På onsdagen fick turkisk polis tillstånd att söka igenom en brunn på det saudiska konsulatet, enligt turkiska NTV.

Utredarna har tidigare hindrats från att söka igenom brunnen, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Publicerad:

LÄS VIDARE