Imdat såg flera dö precis framför sig

Publicerad 2016-06-29

Istanbul. Ena halvan av ankomsthallen är i ruiner, den andra används som vanligt.

Atatürks flygplats i Istanbul har redan börjat renoveras och av terrordådet återstår snart bara filmer, vittnesuppgifter och drabbade anhöriga.

– Jag hörde hur det smällde ”BOM BOM BOM”. Bilar framför mig var fulla med hål, säger taxichauffören Imdat.

Mindre än 24 timmar efter terrordådet i Istanbul har flygplatsen Atatürk i princip återgått till normal kapacitet.

Men redan vid passkontrollen skymtas förödelsen bakom svarta tillfälliga väggar. Någon ropar upprepade gånger högt efter en anhörig och hundratals huvuden vänds unisont bakåt.

– Kanske inte riktigt lämpligt att skrika sådär just i dag, mumlar en brittisk dam till sitt resesällskap.

Knappt ett stenkast längre fram vid ingången till ankomsthallen är bombernas verkan än tydligare. Raserade glasväggar har nästan helt sopats bort.

Såg döda

Glasväggen ut mot gatan där taxibilar står uppradade blev helt bortsprängd när två av terroristerna sköt vilt och sedan sprängde sig själva i bitar.

Innan dess hade de i en halvtimme spritt panik och död omkring sig.

Taxichauffören Imdat satt längre bak i taxikön när det smällde.

– BOM BOM BOM, utbrister han och gestikulerar med händerna.

Han fotograferade taxibilar fulla med skott- och splitterskador. Han såg flera döda och skadade tas om hand men är själv oskadd. Bilderna visar han under färden därifrån.

– Han är död, och han är död, säger Imdat och pekar på telefonskärmen.

Vid flygplatsen har man på rekordtid fått upp tillfälliga väggpaneler och till och med nya glasväggar. Ju snabbare spåren från dådet försvinner, desto snabbare kan man gå vidare, resonerar Alper Gürsoy, 23.

Han kom under onsdagen hem till Istanbul efter fem månaders utlandsstudier.

– Jag sa åt mina föräldrar att inte komma hit för att de var rädda. Vet ni förresten om tunnelbanan är öppen?

Det är den. Rulltrappan ner till tunnelbanan är placerad ett par meter från de söndersprängda väggarna.

Värre med kriget

Hade det inte varit för de uppenbara skadorna och de många tungt beväpnade poliserna fanns inte mycket spår efter terrorattentatet som dödade minst 41 och skadade uppemot 240 personer.

– Flygplatser har alltid känts som de tryggaste ställena. Folksamlingar och torg har tidigare känts mer riskfullt. Men vid flygplatser har man säkerhetskontroller in i ankomsthallen. Det är därför det känns så hemskt.
Tidigare terrorattentat i Turkiet har ofta riktat sig mot folkrika och mer obevakade platser. IS-terroristernas modus är annorlunda. Nattklubbar, fotbollsarenor och kommunikationsmedel.

Likheten med attentaten i Bryssels flygplats är skrämmande för Alper Gürsoy, som försökt undvika allmänna kommunikationsmedel.

Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 har rädslan eskalerat. Terrordåden känns allvarligare och mer frekventa, trots att det för turkar länge varit ett ständigt närvarande orosmoment.

– Turkiet måste göra mer för att få till ett slut på konflikten. Vi har nog aldrig känt oss så här utsatta förut.

Hur kommer Turkiet hantera den senaste attacken?

– Jag är säker på att Turkiet kommer att överleva, men jag blir mer och mer deprimerad över alla civila offer. Jag hoppas att de snart finner en lösning.

Alper Gürsoy försvinner ner i rulltrappan på väg till tunnelbanan, där han inte känner sig säker.