Sitgessvensken: ”Visste inte att det var svenska agenter förrän förhöret i Sverige”

Uppdaterad 2021-03-20 | Publicerad 2021-03-17

BARCELONA. Ytterligare en dag i den spanska Playarättegången har nått sitt slut.

Fyra personer hördes, varav två svenskar. Sitgessvensken berättade om de svenska Playaagenternas övertramp i den skandalomsusade delen utredningen som ligger till grund för åtalet.

– ”Carl Berg” säger att han har nåt, öppnar knappar på sin skjorta och tar fram en cylinder. Ur den plockar han fram rådiamanter, säger Sitgessvensken.

Den svenska Playautredningen är den största narkotikautredningen någonsin i Sverige och den näst största förundersökningen efter mordet på Olof Palme. I slutändan blev den ett fiasko för svensk polis. De svenska agenternas – med den agent som gick under alias ”Carl Berg” i spetsen – festande och frikostiga livsstil i syfte att närma sig Jonas Falk via Sitgessvensken är bland det mest kritiserade.

– Jag visste inte att personerna var svenska agenter förrän jag vittnade i rätten i Sverige många år senare, säger Sitgessvensken under onsdagens förhör.

Den svenska Playautredningen är den största narkotikautredning någonsin i Sverige.

”Förnekar brott”

Slöjmoln täcker den blå Barcelonahimlen när han ska vittna. Han anländer i dunjacka och svart munskydd. Han ska höras som misstänkt för grov penningtvätt i samband med den nattklubbsaffären i målet. Åklagaren yrkar på fem års fängelse och motsvarande över 100 miljoner kronor i böter för den inflyttade svensken.

– Jag förnekar brott, säger Sitgessvensken till Aftonbladet innan han går in till rätten.

Han tog över som administratör för klubben som Jonas Falk misstänks ha köpt med sin moster som bulvan för att tvätta pengar. I rätten utnyttjar han sin rätt att enbart svara på frågor från sin egen advokat, inga från åklagaren.

Jonas Falk riskerar 20 års fängelse i Spanien.

Frågorna rör varför så många betalningar gjordes i kontanter, i motsvarande svenska miljonbelopp. Något som föranledde varningar från banken.

Det var tydliga direktiv från Jonas Falks moster att jag skulle sköta allt korrekt. Inget fick betalas svart, allt skulle vara underbyggt, sa hon. Gångerna jag betalat kontant har det underbyggts av dokumentation. Det finns inget som inte redovisats, svarar Sitgessvensken.

Svenska agenter lyxfestade

Så småningom kommer också de svenska Playaagenternas agerande på tal. Sitgessvensken berättar att mannen som sa att han hette ”Carl Berg” kontaktade honom för att han ville hyra en lägenhet han hyrde ut på den lilla strandorten.

Mannen var generös och propsade på att bli vän med svensken. Festkvällar på lyxiga krogar och nattklubbar avlöste varandra – det bjöds på det mesta.

Efter en sådan middag blir Sitgessvensken medbjuden upp på ett hotellrum tillsammans med en man, utrustad med portfölj. På rummet öppnar mannen portföljen och plockar fram lupp och en rulle med verktyg. Han frågar om nån har något till honom. Det är då ”Carl Berg” öppnar sin skjorta och plockar fram rådiamanter som undersöks av mannen med verktygen.

– Efter att ”Carl Berg” visar rådiamanterna frågar han om jag känner nån som behöver investerare för han representerar folk med fritt kapital, men enbart till hög avkastning. Jag säger att jag inte känner nån, säger Sitgessvensken.

”Ofattbart”

Syftet var att Sitgessvensken skulle berätta om ädelstenarna för Falk, som enligt polisens hypotes behövde omvandla sina knarkvinster i nya affärsverksamheter. Detta är ett av många omskrivna exempel på hur svensk polis misslyckades i sina försök att få Jonas Falk dömd för narkotikabrott i svensk rätt.

Jonas Falk menar att man nu prövar samma händelser som redan avhandlats av det svenska rättsväsendet. Han är kritisk till att Sitgessvensken och andra svenskar som funnits i hans närhet dras in i det han menar är en fixering vid honom.

– Det är ofattbart att man åtalar på dessa premisser. Dessa personer är helt ostraffade och har aldrig begått några brott, säger Jonas Falk till Aftonbladet.