Damberg efter Encrochat: ”Vill komma åt messenger och signal”

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-14

Polisen efterlyser en ändring av lagen som gör det lättare att avlyssna utan konkret brottsmisstanke.

Inrikesminister Mikael Damberg anser att det är en integritetskänslig fråga men är inte främmande för mer hemliga tvångsmedel.

– Vi skulle vilja ha lättare att komma åt olika plattformar som messenger och signal, säger han i podden Aftonbladet Krim.

Insynen i den krypterade meddelandetjänsten Encrochat ledde till stora framgångar i kampen mot de kriminella gängen.

I Sverige har resultatet blivit 230 häktade, ett 40-tal ärenden som gäller mord eller beställningar av mord. Så här långt 18 tingsrättsdomar.

Bara i Stockholms encroärenden har det dömts ut 125 fängelseår. Ett sådant uppmärksammat fall gäller skjutningen i Järfälla, där beställaren Nader Al Khalili dömdes till 18 år.

Men den 13 juni 2020 upptäcktes att polisen hackat Encrochat och många användare gick över till andra kanaler.

”Avlyssna utan misstanke om brott”

Eftersom skjutningarna fortsätter vill polisen att lagen ändras - så att det blir möjligt att avlyssna personer utan konkret misstanke om brott som är kravet idag.

– Vi behöver arbetar mer proaktivt och inte komma i efterhand när morden väl har skett, säger Linda H Staaf, chef för underrättelsenheten vid Noa, som intervjuas i podden.

Polisen efterlyser en ändring av lagen som gör det lättare att avlyssna utan konkret brottsmisstanke.

I regeringen är det inrikesminister Mikael Damberg som ansvarar för frågor som gäller polisen.

Han har också sett betydelsen av att komma åt kommunikation mellan kriminella.

”Kan bli en gamechanger”

Nu har de kriminella gått över till andra kanaler, skjutningarna fortsätter. Vad gör regeringen åt detta?

– Vi har gjort närmast revolution när det gäller hemliga tvångsmedel för myndidgeterna på ett rättssäkert sätt, säger Mikael Damberg. Vi återskapade nya regler för datalagring som stängdes ner efter en dom. Vi har gjort det enklare att besluta om om hemlig avlyssning. Vi har dessutom tillåtit signalspaning under förundersökninsfasen vilket kan vara väldigt viktigt.

Inrikesminister Mikael Damberg anser att det är en integritetskänslig fråga men är inte främmande för mer hemliga tvångsmedel.

– Och dessutom ett helt nytt tvångsmedel som jag tror blir en game changer i svensk kriminalpolitik, nämligen hemlig dataavläsning. Polisen har pratat om det i 15-20 år och nu har det äntligen kommit på plats.

”Lagen en framgång”

Den nya lagen om hemlig dataavläsning, HDA, var första punkten i regeringens 34-punktprogram mot gängkriminaliteten.

Lagen ger myndigheterna rätt att i hemlighet installera mjuk- eller hårdvara i en teknisk utrustning som en dator, mobiltelefon eller läsplatta - och läsa av innehållet.

Den 1 april har lagen varit i bruk i ett år och i maj kommer riksdagen få en redovisning av hur det fungerat. Mikael Dambergs bild är redan nu att lagen varit en framgång.

”Komma åt messenger och signal”

Men inrikesministern ser ytterligare steg som behöver tas.

– Vi skulle vilja ha lättare att komma åt olika appar, nu kan man göra det bakvägen via hemlig dataavläsning, men att lättare komma åt plattformar som messenger och signal. Där tror jag också att man behöver ha nya verktyg framöver för polisen så att de inte bara ska byta plattformar.

Vi har ju talat med polisen som efterlyser ny lagstiftning som gör det möjligt att avlyssna än mer, i underrättelsesyfte, utan att det det finns en konkret brottsmisstanke som är kravet i dag. Är det nåt som du kan tänka dig?

– Vi har tillsatt just en utredning som ska titta på om det går att ge brottsbekämpande myndigheter ytterligare möjligheter att använda hemliga tvångsmedel, göra det lättare att använda det, säger Mikael Damberg.

– Men så fort vi talar om hemliga tvångsmedel är det otroligt viktigt att man alltid balanserar det, inser att det är känslig lagstiftning, att det finns en integritetsaspekt.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser hur polisen använde sig av Encrochat och hur de vill jobba framöver.