Krav på kompensation i ny covidlag

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2020-12-01

Acko Ankarberg Johansson (KD). Arkivbild.

Regeringen hoppas få fram förslag på en ny pandemilag före jul.

Kristdemokraterna kräver att verksamheter som stängs eller begränsas ska kunna få ersättning.

– För oss är det en självklarhet att om man skriver fram en lag om restriktioner så måste det också kopplas till någon form av ramverk för kompensation, säger Acko Ankarberg (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Regeringen har bråttom att få fram en ny tillfällig lag, riktad speciellt mot covid 19-smittan. Ett utkast till lagrådsremiss är tänkt att skickas ut på remiss före jul.

Det framgick när statssekreterare Maja Fjaestad informerade socialutskottet på tisdagen.

Kristdemokraterna (KD) välkomnar att en lag tas fram som ger regering och myndigheter ökade befogenheter för att stoppa smittspridningen. Men enligt Ankarberg är det också viktigt att det framgår när till exempel företag kan vänta sig ersättning om deras verksamhet påverkas av regleringar eller nedstängning.

"Är negativt"

– Om man säger att den här lagen gör si och så, så drabbar det någon och då måste man också tala om att vi är beredda att kompensera ekonomiskt, säger hon.

– Det var det negativa i dag, att regeringen inte haft med detta i sitt arbete

Ankarberg bedömer att de flesta oppositionspartier har liknande krav. Enligt henne ska finansdepartementet ta upp frågan med regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna.

– Riksdagens initiativ behövs för att styra regeringen rätt så att den kommande pandemilagen innehåller rätt saker. För ska vi börja förhandla om det när lagen är färdig, då blir det för bökigt, säger Ankarberg.

På plats i vår?

Regeringen har tidigare haft ambitionen att lagen ska träda i kraft till sommaren. Nu pressas tidplanen till ikraftträdande under våren. Därmed skulle lagen kunna användas vid en eventuell tredje smittspridningsvåg.

Regeringen konstaterar att nuvarande lagstiftning är trubbig. Den kan i dag begränsa till exempel bio, teater, idrott, föreläsningar, marknader, gudstjänster, mässor, föreläsningar, demonstrationer och alkoholförsäljning.

I lagförslaget som nu håller på att tas fram tittar man bland annat på möjligheter att reglera även butiker, shoppingcenter, kollektivtrafik och andra folksamlingar i det offentliga rummet. Men lagförslaget väntas också innehålla möjligheter att i sista hand ta till mer ingripande åtgärder.

Tidigare lag användes ej

Under tre månader i våras och somras gällde en tillfällig lag som gav regeringen möjlighet att stänga ned sådana verksamheter. Den användes aldrig och regeringen har inte heller begärt att den förnyas. Enligt socialministern Lena Hallengren (S) var den inte användbar eftersom det skulle ta för lång tid att få åtgärder på plats.

I en intervju med TT för ett par veckor sedan uppgav Hallengren också att en skillnad mellan den gamla tillfälliga lagen och den kommande nya pandemilagen, covidlagen, är att den gamla handlade mer om att kunna stänga ned verksamheter, medan den nya handlar mer om att kunna reglera verksamheter för att hindra smittan. Syftet är att kunna hindra smittan utan onödigt omfattande begränsningar.

Högt tempo

Den nya lagen utformas som en ramlag och är inspirerad av restauranglagen som ger regering och myndigheter möjligheter att genom förordningar och föreskrifter se till att restauranger organiserar sig så att smittrisken minskar, till exempel genom krav på avstånd mellan borden.

För att snabbt kunna införa smittskyddsåtgärder när den nya pandemilagen är på plats pågår samtidigt även ett arbete med att ta fram förordningar med konkreta krav på åtgärder som omedelbart ska kunna utfärdas med stöd av den nya lagen.

Den nya lagen ska vara tillfällig, men enligt Ankarberg framgick det inte av regeringens information hur länge den ska gälla.

PODD Med vaccinsamordnaren Richard Bergström

Aftonbladet Daily om vaccinet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln