Postnord: ”Går in i den mest hektiska perioden”

Publicerad 2020-11-20

Flera fysiska butiker går på knäna i spåren av coronakrisen.

Men e-handeln blomstrar – och Postnord räknar med 30 procent fler paket under den stora reafesten Black Friday i år jämfört med i fjol.

Förra året shoppade vi för 7,1 miljarder under årets största shoppingdag, Black Friday.

Omkring 37 procent känner sig otrygga inför att handla i fysiska butiker i landet på grund av smittoläget, visar en nationell undersökning som Kantar Sifo nyligen utfört på uppdrag av Prisjakt.

Nästan lika många väljer online-shopping i stället, enligt undersökningen. Vilket bland annat märks i Uppsala, som var först i landet med att införa skärpta allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19.

– Vi ser att fler och fler har lärt sig att handla på nätet. Volymerna som vi har nu hade vi inte beräknat med att nå förrän om några år och nu går vi dessutom in i den roligaste, men även den mest hektiska perioden, säger Camilla Törnkvist, distributionsområdeschef på Postnord i Uppsala.

30 procent fler paket

Företaget räknar med att antalet paket skjuter i höjden rejält under de kommande veckorna. Under Black Friday och fram till jul så är prognosen att antalet paket kommer öka med drygt 7 procent jämfört med under resten av året. I år väntas antalet paket dessutom öka med hela 30 procent under Black Fridat jämfört med föregående år och distributionsområdeschefen utesluter inte en ännu högre nivå.

– Det är jätteosäkert så som världen ser ut just nu och jag tror att det kan bli ännu fler paket.

Camilla Törnkvist, distributionsområdeschef på Postnord i Uppsala.

Företaget har behövt ta in extra medarbetare, totalt 35 stycken, och håller på att rekrytera ännu fler just nu för att palla trycket. I lördags började Postnord även med hemleveranser i Uppsala och planerar att sätta in extra många transporter från och med nästa vecka.

Under det tredje kvartalet hade Postnord en tillväxt på 39 procent jämfört med 2019 och inför julen 2020 råder distributionsområdeschefen alla att vara ute i god tid med julklappsshoppingen.

– Både e-handlarna och vi som levererar kommer att jobba för högtryck och med så stora volymer kan paketen dröja någon dag extra, säger Törnkvist.