Polis: Ett av de värre brotten på senare tid

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen misstänker att samma gärningsman som misstänks för överfallet i Uppsala också kan ligga bakom ett liknande knivdåd i Sala i förra veckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen misstänker att samma gärningsman som misstänks för överfallet i Uppsala också kan ligga bakom ett liknande knivdåd i Sala i förra veckan. Arkivbild.

En person sitter anhållen i Uppsala misstänkt för att ha överfallit och oprovocerat knivhuggit en slumpvis utvald man i ryggen.

Polisen undersöker nu kopplingar till ett liknande dåd i Sala i förra veckan.

Vid 01-tiden på natten mot onsdagen överfölls en man i 20-årsåldern, till synes helt oprovocerat, och fick två knivhugg i ryggen av en för honom okänd gärningsman. Överfallet skedde i samband med att båda männen gick av bussen från Sala vid Ekonomikum i Uppsala.

– Det verkar som om gärningsmannen slumpmässigt valt ut någon. Helt överraskande, han (offret) blir helt överrumplad av den här gärningsmannen, säger Jonas Eronen, Uppsalapolisens presstalesperson, och fortsätter:

– Att bli knivhuggen på det här sättet i ryggen, det är förenat med livsfara. Det är ett av de värre brotten vi har haft på senare tid.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans och enligt Eronen har det gått förhållandevis bra och skadorna ska inte vara livshotande.

Liknande brott i Sala

Efter intensivt arbete kunde polisen under onsdagseftermiddagen gripa och senare anhålla en ung man som misstänks ligga bakom överfallet. Mannen misstänks i nuläget för mordförsök efter händelsen i Uppsala, men polisen undersöker även ett annat mordförsök.

Den man som blev knivskuren hade gått på bussen i Morgongåva, mellan Sala och Uppsala. Men polisen misstänker att gärningsmannen gick på samma buss redan i Sala. Där överfölls en man i 45-årsåldern på ett liknande sätt i förra veckan, av en okänd gärningsman beväpnad med kniv.

– Det finns likheter i de här två brotten, de är relativt nära i tid, och en annan gemensam nämnare är Salabussen. Så man tittar på om han kan ha utfört även det i Sala, säger Jonas Eronen.

Polisen söker passagerare

Polisen har det senaste dygnet gjort en teknisk undersökning av bussen och området runt hållplatsen, och säkrat vissa fynd utomhus som ska skickas på analys. Vad fynden består i vill polisen än så länge hålla hemligt.

– Utredarna har jobbat intensivt med det här sedan det hände, det har varit angeläget för polisen att hitta en gärningsman för att brottet är så allvarligt, säger Eronen.

Samtidigt vill polisen komma i kontakt med de 10–15 passagerare som åkte med samma buss som de två inblandade männen, den buss 848 som lämnade Sala vid 23.50 på tisdag kväll och ankom till Uppsala en dryg timme senare.

– Det kan vara så att man suttit där och tänker att "det jag sett är inte viktigt", men det kan vara en avgörande bit när man lägger pusslet i utredningen, säger Jonas Eronen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN