Detta kan du vinna om du vaccinerar dig

Publicerad 2021-06-05

Vill du vinna ett vapen, en ko, en lastbil eller kanske en marijuanacigarett?

Då ska du vaccinera dig!

Här är morötterna som olika länder och företag lockar med för att fler ska ta coronavaccinet.

Vaccintäckningen skiljer sig åt på flera håll i världen. I vissa länder är tillgången till vaccin stor – men viljan att vaccinera sig desto mindre.

På onsdagen utlyste USA:s president Joe Bidena month of action”, med start den 4 juni, som ett samlat initiativ för att öka vaccinationsviljan bland amerikaner.

Ett hundratal privata företag har anslutit sig till initiativet. På listan över belöningar och bonusar om man vaccinerar sig kan man läsa att företag erbjuder alltifrån en munk till högre lön eller gratis taxiresor till och från vaccinationscentralerna, något som SVT Nyheter också rapporterat om.

En marijuanabutik i Michigan erbjuder en gratis joint till kunder som kan visa att de har vaccinerat sig.

Här kan du vinna pengar, lastbilar och vapen

Vissa företag, som inte finns med på de amerikanska myndigheternas lista, erbjuder mer kontroversiella belöningar. Under parollen "Pot for Shots" lockar en marijuanabutik i Michigan med en gratis joint till kunder över 21 år som kan visa upp ett intyg på att de har vaccinerat sig mot covid-19.

I flera delstater, bland annat Ohio, kan man delta i ett miljonlotteri om man vaccinerar sig.

I delstaten West Virginia har man också en chans att vinna priser om man tar sina sprutor. Bland listan över priser finns en weekendresa, en vinstsumma på 1,5 miljoner dollar, specialanpassade lastbilar – och vapen.

Vinsterna har kritiserats hårt av invånare i staten West Virginia, och många menar att vaccinkampanjen är ett ”desperat försök att muta” delstatens invånare.

Som det ser ut nu har drygt hälften av USA:s invånare fått minst en dos vaccin. Drygt 40 procent är fullt vaccinerade. Tolv stater har helt eller delvis vaccinerat 70 procent av sin vuxna befolkning, enligt CNBC.

Antalet som vaccinerar sig i thailändska Mae Chaem har ökat sedan man har chansen att vinna en ko.

En ko i veckan

Mae Chaem i norra Thailand lottar ut en ko i veckan för att fler ska vaccinera sig. Kampanjen har mötts med stor entusiasm bland Mae Chaems 43 000 invånare, som har chans att vinna en ko i veckan året ut om de vaccinerar sig.

– Antalet som vaccinerar sig har gått från några hundra till flera tusen på bara några dagar, säger Mae Chaems distriktschef Boolue Thamtharanurak till Reuters.

I Indien, ett av världens folkrikaste länder, varierar vaccintäckningen stort över landet. För att öka på takten av vaccineringen har Sitasharan Sharma, politiskt ledare i Hoshangabad-distriktet i Indien, utlyst en tävling om 10 lakh, motsvarande drygt 100 000 kronor, till den by i distriktet som först vaccinerat hela sin befolkning. Det rapporterar India Today.

Israel, som vaccinerat omkring 80 procent av sin vuxna befolkning, har tidigare erbjudit mer kulinariska belöningar till dem som vaccinerat sig. Gratis pizza, hummus, bakverk och en gratis kopp kaffe har stått med på listan över premier om man tagit sina vaccindoser, enligt Reuters.

”Fungerar inte med finansiella morötter”

Men i Sverige behövs inga extra belöningar för att få svenskarna att vaccinera sig. Det säger Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

– Jag tror inte det fungerar med finansiella morötter för att vaccinera sig i Sverige. Vi har tillräcklig motivation. Jag tror vi kanske kommer hamna allra högst i vaccinationsligan, säger han.

Enligt en undersökning som nyligen gjordes av Novus på uppdrag av Sveriges Radio Ekot uppger hela 94 procent i Sverige att de vill vaccinera sig mot covid-19.