Olika syn på vaccination under arbetstid

Hanna Schück/TT

Publicerad 2021-05-12

Arbetsgivarna har olika syn på vaccination under arbetstid, visar en undersökning som tidningen Publikt gjort. Arkivbild.

Flera myndigheter tillåter vaccinationer på arbetstid, medan andra valt en mer restriktiv hållning.

Riktlinjerna kring vaccinationer mot covid-19 skiljer sig åt mellan arbetsgivarna, rapporterar tidningen Publikt.

Av 30 tillfrågade statliga arbetsgivare uppger ungefär hälften att de anställda tillåts gå och vaccinera sig mot covid-19 på arbetstid utan löneavdrag, visar undersökningen från Publikt, som ges ut av fackförbundet ST.

Flera arbetsgivare motiverar beslutet med att det ligger i samhällets intresse att vaccinationerna genomförs så smidigt som möjligt för att snabbt stoppa smittspridningen. Statens servicecenter, Skatteverket och Göteborgs universitet är några av de arbetsplatser där personal kan gå och vaccinera sig under sin arbetstid utan löneavdrag.

Flera andra statliga arbetsgivare uppmanar personalen att i första hand använda sin flex- eller förtroendearbetstid för vaccinering eller försöka få en tid för vaccination utanför ordinarie arbetstid. Dit hör bland annat Kriminalvården, Migrationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

MSB, som under det senaste året har haft en viktig roll i pandemihanteringen, har dock efter att riktlinjerna diskuterats mellan fack och arbetsgivare uppdaterat policyn för att tydliggöra att det vid behov går att vaccinera sig på betald arbetstid.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln