Oklar effekt av migrationsförslag

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-02-08

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Regeringen har föreslagit nya möjligheter för asylsökande att få stanna av humanitära skäl.

Men konsekvenserna av förslaget är oklara.

Liberalerna har hotat att hoppa av budgetsamarbetet med regeringen om inte förslaget dras tillbaka. Partiet befarar att det kan bli allt för kostsamt.

– Regeringens förslag är så ogenomtänkt och hastigt framtaget att det är svårt att överblicka konsekvenserna, annat än att man kan konstatera att det blir betydligt mer generöst, säger L:s migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm till TT.

Samtidigt hävdar migrationsminister Morgan Johansson (S) att det bara rör sig om ett "mikroförslag i marginalen" sett till migrationspolitiken i stort.

Förslaget ska ingå i den nya migrationslagstiftning som är tänkt att träda i kraft i sommar. En proposition ska vara klar 8 april och en lagrådsremiss betydligt tidigare.

Saknar analys

Migrationsverket har i sitt remissvar efterlyst en konsekvensanalys av den samlade effekten av de förslag som berör möjligheten att få stanna i Sverige av humanitära skäl.

En oklarhet är vad förslaget innebär för ensamkommande unga som i dag har tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. De kan i dag få permanent uppehållstillstånd efter gymnasiestudierna om de inom sex månader skaffat egen försörjning. Men det kan vara svårt.

Totalt 7 605 unga, många från Afghanistan, har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd med stöd av den så kallade gymnasielagen. Hittills har bara 127 personer beviljats permanent uppehållstillstånd.

Däremot har 7 480 ansökt om förlängt tillstånd för studier och 6 120 har fått ja. Men när studierna är slutförda så måste de lämna landet om de inte hittar jobb.

Ny möjlighet

Det omdebatterade förslaget skulle kunna innebära att en ny möjlighet öppnar sig för många som inte redan fått ett laga kraftvunnet utvisningsbeslut.

Förslaget är formulerat som att vuxna utan skyddsbehov ska kunna få förlängt uppehållstillstånd om de fått "särskild anknytning" till Sverige och om det finns "särskilt ömmande skäl".

Anknytningen kan, enligt regeringens förslag, handla om personens etablering på arbetsmarknaden, men även genom till exempel studier, familjeband eller anpassning till det svenska samhället på annat sätt.

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling bedömer att de som fått stanna för gymnasiestudier kan omfattas av lagförslaget. Han understryker dock att de inte kommer att få förlängt uppehållstillstånd per automatik, utan att det kommer att ske en individuell prövning.

MP hoppas

TT: Hoppas ni att det ska omfatta många ensamkommande?

– Ja, absolut, vi ser ju att det är många som har en stark anknytning, de har varit här länge, pratar svenska och är i sammanhang här som gör att de är rotade, säger Ling.

Rädda Barnen efterlyser dock i sitt remissvar ett förtydligande om att de som fått stanna för gymnasiestudier ska omfattas.

Svenska Röda Korset välkomnar möjligheten att den gruppen skulle kunna omfattas av lagförslaget, men tillägger att det inte går att i förväg bedöma hur många det blir, eftersom en individuell prövning ska göras.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) betonade i SVT:s Agenda i söndags att det inte är ensamkommande på gymnasiet som lagförslaget "framför allt riktar sig till". "Huvudregeln" för den gruppen är, enligt Johansson, att de ska jobba sig in i Sverige.

Blir fler

Migrationsministern pekar i stället på att förslaget om nya möjligheter att få stanna av humanitära skäl behövs eftersom flyktingar och skyddsbehövande i framtiden ska få tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd.

Han tycker att man ska se framför sig en familj med två barn som varit i Sverige i 8–10 år, där föräldrarna jobbar och betalar skatt och barnen går i skolan. De bör, enligt Johansson, ha en möjlighet att få förlängt uppehållstillstånd, även om det blivit fred i hemlandet och skyddsbehovet upphört.

Migrationsverket har påpekat att prövningar av ansökningar om att få stanna av humanitära skäl med tiden inte kommer att vara ett undantag. Orsaken är att allt fler som fått asyl kommer att behöva få sina tillfälliga uppehållstillstånd förlängda flera gånger.

Det skulle kunna resultera i att personer får uppehållstillstånd för att de har varit här länge, inte för att de har skyddsbehov, enligt Migrationsverket.

"Ändringar i lagstiftningen som innebär att andra än skyddsbehövande får ökade möjligheter att beviljas uppehållstillstånd inifrån landet utgör undantag från den grundläggande principen om reglerad invandring" skriver Migrationsverket.

Följ ämnen i artikeln