Julie om stämningshotet mot Nevada: ”Han börjar bli desperat”

Uppdaterad 2020-11-06 | Publicerad 2020-11-05

WASHINGTON DC. Trots att de allra flesta röster i USA nu har räknats har det inte gått att utse en president.

Slutstriden är smutsig och i huvudstaden håller invånarna andan. Många riktar kritik mot presidentens stab som under dagen meddelade att de tänker stämma delstaten Nevada.

– Han börjar bli desperat för att det inte går som han vill, säger Julie Trindade, 30.

När rösträknandet i USA går in på sin tredje dag är läget spänt. Den jämna slutspurten har lett till smutskastning och protesterna mot röstsystemet växer på sina håll när människor samlas utanför rösträkningslokaler för att demonstrera. I huvudstaden följer invånarna händelserna spänt på håll.

Julie Trindade, 30, har tagit sig ner till centrala Washington under sin lunch. Hon var förberedd på att rösträkningen skulle ta tid, men nu när det är så jämnt börjar hon bli ordentligt nervös. Hennes tolkning är att Trumps kampanj vill stoppa rösträkningen för att de är på väg att förlora.

– Han börjar bli desperat för att det inte går som han vill, säger hon.

Hon litar själv på det amerikanska röstsystemet, men har inget problem med att presidenten skickar ut sina valobservatörer för att kontrollera att allt går rätt till – så länge de följer lagen.

– Om de håller avstånd och det är tillåtet tycker jag inte det är ett problem, är det vad han behöver för att acceptera resultatet är det okej.

Sticker ut i landet

I Washington är stödet för Joe Biden högt. I District of Columbia, som utgör de mest centrala delarna, fick han över 93 procent av rösterna detta val. Avståndet mellan huvudstaden och Trumps USA är stort och bilden av vad som är ett rättvist val skiljer sig.

Jamie Owens, 34, står vid ett staket utanför Vita huset och röker en cigarett. Han röstade inte själv, men väntar ivrigt på att få veta mer och är kritisk till att presidenten sprider tvivel om hur väl det amerikanska valsystemet funkar.

– Det påverkar oss alla, från toppen av samhället till botten. Vi måste alla hållas ansvariga för våra handlingar och om han är vår ledare måste han göra samma, säger han.

För Nori Rost, 58, är valet redan klart.

Resultatet kan dröja

Det kan dröja dagar, i värsta fall veckor, innan det står helt klart vem som blir nästa president. Blir det väldigt jämnt i en avgörande stat kan det krävas omräkning av rösterna och Trumps kampanj har meddelat att de är beredda att ta till rättsliga åtgärder.

Nori Rost, 58, är en predikant på besök från Colorado och går en lunchpromenad med sin stora vita hund. I hennes värld har det redan valts en ny president i USA, trots att det finns många röster kvar att räkna.

– De måste förstå verkligheten, Trump förlorade. Nu måste vi röra oss framåt och ena landet vilket vi behöver desperat.

Emma Lovén Svensson är Aftonbladets utsända i Washington DC.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

ANNONS