Publicerad:
Uppdaterad:

Brexitsamtal återupptas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför Downing Street på onsdagen.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utanför Downing Street på onsdagen.

Storbritannien kommer att återuppta brexitsamtalen om ett handelsavtal med EU efter ett veckolångt uppehåll.

Beskedet kom tidigt på onsdagskvällen, när Storbritanniens chefsförhandlare David Frost meddelade på Twitter att "vi har kommit överens om att en grund för förhandlingarna mellan EU och Michael Barnier har återupprättats", efter att han hade överlagt med sin motpart.

Frost skriver också att förhandlingarna fortsätter från och med torsdagen och att de kommer pågå ''varje dag''.

"Krävs två"

En talesperson för den brittiske premiärministern Boris Johnson betonar dock att "det krävs två för att få fram ett avtal. Det är fullständigt möjligt att förhandlingarna inte leder någon vart", rapporterar Reuters.

Tidigare under dagen manade EU:s permanente rådsordförande Charles Michel Storbritannien att återvända till förhandlingsbordet för att få fart på förhandlingarna om allehanda samarbeten efter brexit.

– Vi är redo att förhandla 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, om alla ämnen, med bindande lagtext, sade Michel inför EU-parlamentet, men konstaterade samtidigt att bollen ligger hos britterna.

Samtalen om handel, fiske och andra samarbeten befinner sig i limbo då båda parter tycks anse att det är den andra som för tillfället måste röra sig mot en kompromiss.

Oenigheten gäller främst fisket, hur man ska lösa tvister och frågan om rättvisa produktionsvillkor.

Vill ha tillgång

– Storbritannien vill ha tillgång till den inre marknaden, men samtidigt kunna gå ifrån villkor och regleringar när det passar dem. Men man kan inte äta kakan och ha den kvar, sade Michel i Bryssel.

Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år, men lyder under övergångsreglerna fram till årsskiftet. Om inga nya handelsavtal eller liknande med EU kan fås till stånd innan dess väntar i värsta fall ett krisläge med plötsliga tullar, byråkrati och långa köer vid gränser och hamnar.

Publicerad:
Publicerad: