Per Bjurman: Som att befinna sig mitt i en katastroffilm

Uppdaterad 2021-02-19 | Publicerad 2021-01-28

Aftonbladets korrespondent Per Bjurman har skrivit en bok om det dramatiska året som gått.

Ett ögonblick...

… Per Bjurman, 53, Aftonbladets New York-korrespondent, som släpper boken ”Det förlorade året: New York-dagboken”.

<div data-tipser-pid="600fece85933230001b0bef1" data-tipser-view="compact"></div>

– När pandemin började i våras började jag skriva en ”corona-dagbok” på min blogg på aftonbladet.se. Sedan hörde förlaget av sig och ville ge ut den i bokform.

”Gatorna tömdes”

Hur var det att uppleva 2020 i New York?

– Väldigt traumatiskt och uppslitande, framför allt i början. Allt gick så fruktansvärt fort, från att vara vanliga New York till en overklig kuliss av New York. Allt upphörde och stannade av, gatorna tömdes på folk och allt stängde. Det var mardrömslikt, en fullständig känsla av overklighet. Man har ju sett många katastroffilmer som har utspelat sig i New York, plötsligt var det som att befinna sig mitt i en av dem.

Satt inlåst

Varför är det viktigt att minnas 2020, ett år som de flesta vill glömma?

– När jag började skriva på dagboken var det ett sätt att hantera situationen, att sätta ord på en unik upplevelse. Bloggen hade legat i träda ett tag eftersom jag inte hade tid för den, men plötsligt hade jag hur mycket tid som helst eftersom jag bara satt inlåst hemma i lägenheten. 2020 var ett dramatiskt år var man än befann sig, förhoppningsvis kommer folk tycka det är intressant att få se hur det var att uppleva det här i New York.

Det var inte bara pandemin som präglade året. Hur påverkades New York av kravallerna i kölvattnet av George Floyds död i maj?

– Det skakade också om stan. Vi var på väg ut ur pandemin när det fruktansvärda inträffade i Minnesota. Det var regelrätta kravaller här och utegångsförbud på kvällarna på grund av att det var så kraftig social oro. Det skänkte ännu mer tyngd åt en omskakande tid. Och så följde ju det mest turbulenta valet i USA:s moderna historia. Man kommer inte glömma det här året, nej ...

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att få sitta inomhus på en restaurang.

”Det förlorade året: New York-dagboken”

<div data-tipser-pid="600fece85933230001b0bef1" data-tipser-view="compact"></div>

Följ ämnen i artikeln