ME-sjuka Jessika: Jag ligger i sängen 22 timmar om dygnet

Försäkringskassan: Inte styrkt att arbetsförmågan är nedsatt

Uppdaterad 2021-02-01 | Publicerad 2021-01-30

Jessika Rönn lider av sjukdomen ME, myalgisk encefalomyelit, där aktivitet kan göra symtomen värre.

Nu anser Försäkringskassan att hon ska börja arbeta igen – trots att hon riskerar att bli sämre.

– Jag bara skrek rätt ut. Jag kan bara inte, säger Jessika Rönn.

När Jessika Rönn var gravid med sin yngsta son 2011 drabbades hon av havandeskapsförgiftning. Efter det kändes det som om hon aldrig blev riktigt frisk. Vintern 2013 åkte hon sedan på en svår lunginflammation. Då slog kroppen bakut. Magen krånglade, kroppen värkte och tröttheten ville inte gå över.

– Jag var helt väck och blev bara sämre. Efter minsta aktivitet var jag tvungen att vila, säger Jessika Rönn.

Jessika arbetade som telefonförsäljare för ett kreditföretag. Hon trivdes och var en erkänt duktig säljare. Men när hon gick tillbaka till jobbet gick det inte längre.

– Jag sålde ingenting. Cheferna sa ”vi vet att du kan – men det är något som stoppar dig”, säger Jessika Rönn.

Jessika Rönn lider av sjukdomen ME, myalgisk encefalomyelit, där aktivitet kan göra symtomen värre. Nu anser Försäkringskassan att hon ska börja arbeta igen.

”Vårdcentralen trodde det var psykiskt”

2016 fick Jessika diagnosen fibromyalgi. Hennes mående blev dock sämre – det kändes som om hon hade influensa – och efter att ha googlat sig fram förstod hon att det kunde vara sjukdomen ME, myalgisk encefalomyelit. När hon tog upp detta med läkaren på sin vårdcentral ska denne ha viftat bort hennes farhågor.

– Vårdcentralen trodde det var psykiskt. En läkare sa att ”du ska inte göra dig sjukare är vad du är.”

Men Jessika sökte sig vidare till en privatklinik i Göteborg som specialiserat sig på diagnostisering av ME och fibromyalgi. Efter utredning där fick hon diagnosen ME med symtomet PEM, post exertional malaise, vilket innebär ansträngningsutlöst försämring.

”Känner mig oerhört kränkt”

Enligt Läkartidningen visar forskning att personer som lider av PEM har minskad cellulär förmåga att producera energi. För Jessika innebär sjukdomen ständig trötthet och värk. Hon orkar bara lämna sängen kortare stunder och har en elhiss för att ta sig upp för trapporna i sitt hus.

– Jag ligger i sängen cirka 22 timmar om dagen. Jag har försökt komma igång. Målet var att promenera runt huset varje dag. Men det klarade jag inte.

Nu har Försäkringskassan, enligt Jessika, beslutat att hon inte får vara sjukskriven längre. Hon ska ut i arbetslivet.

– Jag känner mig oerhört kränkt – för jag kan inte. Jag klarar inte att sitta framför en dator och koncentrera mig.

Jessika orkar bara lämna sängen kortare stunder och har en elhiss för att ta sig upp för trapporna i sitt hus.

Jessika förklarar att varje aktivitet gör att hon blir sämre. Hon får värk, yrsel, svimningskänslor, magproblem och svårt att sova. En försämring som kan hålla i sig dagar eller veckor och ibland blir bestående.

Som exempel lyfter hon fram vad effekten kommer bli av att medverka i den här intervjun.

– Jag kommer att ligga utslagen i två veckor efter detta. Jag kommer få en oerhörd utmattning samtidigt som jag inte kommer kunna sova. Det blir hjärtklappning, sjukdomskänsla, körig mage, ont i halsen, yrsel och känsla av feber.

”Läkaren skällde på mig”

Jessika berättar att hon nu är skriven på vårdcentralen Centrumkliniken i Trelleborg. Inledningsvis kändes hon sig bra bemött där. Men när sjukskrivningen skulle förlängas i somras tog det stopp. Då hade Jessikas ordinarie läkare slutat och hon fick träffa en ny.

– Hon var mycket otrevlig och skällde på mig för jag varit sjukskriven i tre år och att det är mitt ansvar att göra något åt detta, säger Jessika.

Jessika Rönn (till höger) tillsammans med Aftonbladets reporter Susanna Nygren.

Läkaren ska sedan ha sagt att hon skulle förlänga sjukskrivningen till 31 december men att sedan blir det inte mer. Efter det började Försäkringskassan höra av sig. Man bad om kompletteringar från vårdcentralen och sedan ringde en handläggare.

– Häromdagen ringde Försäkringskassan och sa att jag skulle börja jobba, säger Jessika Rönn.

Vill inte kommentera

Aftonbladet har tagit del av handlingar från Jessikas vårdcentral. Där står det att hon fått diagnosen ME, myalgisk encefalomyelit, den 22 november 2017.

Vårdcentralen Centrumkliniken vill inte kommentera hur man bemött Jessika. Verksamhetschef Susann Anderberg svara i ett mejl:

”Vi kommenterar inte enskilda patientärenden, men den som är missnöjd med vården kan alltid kontakta Patientnämnden. Där bemöter jag mer än gärna patienten.”

Aftonbladet har tagit del av handlingar som Försäkringskassan har upprättat om Jessika. I en skrivelse från den 27 januari står det att den ”medicinska informationen i ärendet inte styrker att arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.” Ett kriterie för att man ska beviljas sjukpenning. När vi söker myndigheten får vi inga svar om varför man vill dra in sjukpenningen, trots en fullmakt från Jessika att få insyn i hennes ärende.

– Vi kan tyvärr inte kommentera. När beslut inte är taget kan vi inte kommentera. Vi räknar med beslut i mitten av februari, säger Jonatan Ohlin.

Aftonbladet har även sökt verksamhetschef på vårdcentralen Sveakliniken.