Region Kalmar: ”Träffa inga andra än de du bor med”

Uppdaterad 2021-04-27 | Publicerad 2021-04-26

Region Kalmar skärper sina regionala rekommendationer.

Förutom nödvändig skol- och arbetsnärvaro är rekommendationen att inte träffa någon annan än de man bor med.

– Läget är mycket allvarligt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Under måndagsförmiddagen skickade Region Kalmar ut ett pressmeddelande med uppmaningen: ”Träffa inga andra än de du bor med, utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen.”

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin har tagit beslutet om de skärpta regionala rekommendationerna på grund av hög smittspridning av covid-19, och den stora belastningen på sjukvården.

– Läget är mycket allvarligt. Alla måste ta ett stort personligt ansvar och avstå ännu mer från att träffa andra människor. Jag vet att det är jobbigt och att många är trötta på att leva på det här sättet, men det är absolut nödvändigt att vi de närmaste veckorna skärper oss ytterligare. Vi behöver alla pausa även det där sista lilla, det vi hittills ansett oss ha svårast att ge upp, säger hon i pressmeddelandet.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Sprids även utomhus

Den brittiska mutationen av coronaviruset dominerar nu i Region Kalmar.

Smittspårningsarbetet bland de som blivit sjuka i covid-19 visar dessutom att smittan sprids mycket snabbare än tidigare.

– Vi ser att smittan sprids där vuxna tränar tillsammans inomhus, vid samåkning till jobbet och i sociala sammanhang som middagar – även om man ses i mindre sällskap och tycker att man håller avstånd, även ibland utomhus, säger Lisa Labbé Sandelin i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– Därför ska du inte träffa några andra än dem du bor med.

Den som lever ensam får rådet att umgås med en eller ett par personer som man står nära, men bara om samtliga inte har ett stort umgänge i övrigt.

Bland rekommendationerna står det också att invånare inte ska anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, som middagar och fester.

Den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer ska undvika att vistas i samhället så mycket som möjligt under tiden som utbrottet pågår.

Även vaccinerade ska följa rekommendationer

Kommunerna i regionen rekommenderas också att hålla icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd. Undantag gäller för för idrotts-, fritid- och kulturverksamhet för barn.

Även om Folkhälsomyndigheten rekommenderar vissa lättnader för personer som vaccinerats så rekommenderar smittskyddsläkaren, med hänsyn till det allvarliga smittläget i regionen, att alla vaccinerade fortsätter att följa de allmänna och regionala rekommendationerna.

De regionala rekommendationerna omfattar alla som bor eller vistas i Kalmar län och gäller till den 16 maj.

De rekommendationer som finns sedan tidigare förlängs också till den 16 maj. Dessa berör bland annat skolor, och att bära munskydd i kollektivtrafiken och på arbetsplatser där smitta har bekräftats och avstånd inte kan hållas.

Skylt om att hålla avstånd.