Linda, 24, nekades åka tunnelbana efter epilepsianfall – våldtogs under pistolhot

Publicerad 2021-06-27

Efter att Linda, 24, fått ett epilepsianfall på tunnelbaneperrongen i Bergshamra stoppade vakterna henne från att åka vidare.

När hon i stället försökte hitta en buss att ta sig hem med blev hon våldtagen och pistolhotad av en okänd man.

– Det hade aldrig hänt om jag bara fått ta tunnelbanan hem, säger hon.

Linda, som jobbar som undersköterska och pluggar till sjuksköterska, är 24 år gammal och bosatt i Stockholm. Tisdag kväll den 15 juni var hon på väg hem från en kompis i Danderyd. Hon tog den röda tunnelbanelinjen från Danderyds sjukhus, en elva stationer lång resa från där hon bor.

Men resan hem blev kort. När hon satte sig i tunnelbanevagnen började hon må dåligt, och redan vid stationen i Bergshamra kände hon att hon var tvungen att kliva av. Sedan blev allt svart.

– Det är lite oklart om jag svimmade eller fick ett epilepsianfall. Jag har epilepsi, så det har hänt förut och jag kände att det var något som inte stämde när jag satt på tunnelbanan, säger Linda.

– Förbipasserande ringde ambulans och ordningsvakter kom dit. Jag vaknade till ganska snabbt och ville bara hem och sova då, för det var ju ganska sent på kvällen.

Ambulanspersonalen ville att Linda skulle följa med dem i ambulansen till sjukhuset.

– Det slutade med att vakterna och ambulanspersonalen brottade ner mig och trycker ner mig på ambulansbåren. Sedan spände de fast mig, som om det vore en bältessäng under tvång inom psykiatrin. Jag drabbades av panik, säger Linda.

Linda, 24, stoppades av vakterna på tunnelbanan. På bussen blev hon våldtagen av en okänd man.

Nekades från att åka tunnelbana

Personalen och vakterna förde upp Linda till ambulansen. Där ringde de en SOS-läkare, som meddelade att Linda kunde åka hem.

– ”Det är klart du får gå hem om du vill, för det låter ju som att du återhämtat dig” sa hon, säger Linda.

När ambulanspersonalen lämnat platsen tänkte Linda gå tillbaka till tunnelbanan. På vägen stoppade vakterna henne, säger hon.

– De var väldigt våldsamma och det kändes hemskt. De knuffade ner mig på marken. Jag hade förstått om jag varit berusad, men jag var trött efter anfallet och jag ville bara hem och sova. Sedan kände jag skam också, för vad hade jag gjort för att förtjäna det här?

Linda säger att vakterna sa åt henne att i stället ta en taxi från Bergshamra.

– Jag är ju student och har verkligen inte råd med det. Det kändes så löjligt också när jag bara hade kunnat ta en tunnelbana. Så till slut tänkte jag att jag kunde leta efter en buss, säger Linda.

När Linda, 24, satte sig i tunnelbanevagnen började hon må dåligt. Hon gick av och sen blev allt svart.

Linda blev överfallen, våldtagen och pistolhotad

Rapporten från Storstockholms Lokaltrafik SL:s trygghetscentral visar att händelsen inträffade vid 22.20 på tisdagskvällen. I rapporten framkommer det också att det troligtvis handlade om ett epilepsianfall.

”Kvinnan är vaken men mår inte bra”, står det i rapporten.

”Trygghetsresurser på plats kan ha gjort bedömningen att hon av säkerhetsskäl inte bör fortsätta resan med tunnelbana eftersom det då finns risk för att personen ramlar ner på spår och skadar sig”, skriver Andreas Strömberg, presstjänst vid Region Stockholm Trafikförvaltningen, i ett mejl.

Enligt SL:s rapport ska Linda även ha lämnat platsen med buss.

– Jag har aldrig varit i Bergshamra tidigare och irrade bara omkring när jag letade efter bussen.

Och Linda hittade aldrig bussen. I en park i Bergshamra hoppade en okänd person på henne. Hon berättar att hon blev nedtryckt mot marken, sedan våldtagen under pistolhot.

Den okända gärningsmannen lämnade sedan platsen. En förbipasserande med hund hittade Linda, sittandes på marken.

– Jag hyperventilerade bara. Jag vet inte hur länge jag hade suttit där då.

Rapporten från SL:s trygghetscentral visar att ambulanspersonalen lämnade platsen vid 23.30.

23.56 kom larmet om våldtäkten in till polisen. Överfallet skedde under den tid som Linda försökte hitta en buss.

När Linda, 24, försökte hitta en buss blev hon påhoppad, pistolhotad och våldtagen av en okänd man.

”Det hade aldrig hänt om jag fått åka tunnelbanan hem”

Hur hanterar man det som hänt? Linda säger att hon inte vet. Hon vet inte heller vad som känns mest traumatiskt just nu. Om det är vakternas och ambulanspersonalens agerande vid tunnelbanan, om det är överfallet efteråt. Hon har svårt att sortera händelserna.

– Om inte ambulanspersonalen och vakterna agerat som de gjort, hade ju inte överfallet skett. Jag är mest arg på dem just nu. Det andra är också väldigt traumatiskt, men jag har inte hunnit börja bearbeta det än. Jag känner mig bara arg.

Hon fortsätter:

– De var så hårdhänta och och vakterna var så hånfulla. Det i sig känns som ett övergrepp. Jag vet liksom inte hur jag ska tänka eller känna kring allt som hände, jag tror inte att jag lyckats ta in det än.

Andreas Strömberg vid Trafikförvaltningen skriver att Trygghetscentralen inte har några uppgifter om personalens agerande.

”Vi har vad jag kan se just nu inga uppgifter om att kvinnan blivit avvisad och heller ingen uppgift om att resenären lämnat uppgifter om klagomål på vår hantering”, skriver han.

Polisanmält vakter och ambulanspersonal

Linda har polisanmält vakterna och ambulanspersonalen. Hon hoppas att händelseförloppet går att se på övervakningskamerorna från tunnelbanan.

– Det var mina vänner som sa åt mig att anmäla. Jag vill berätta det här för jag hoppas att det kan göra någon skillnad. Så här får man inte behandla en person, jag hade varken druckit alkohol eller uppträtt hotfullt på något sätt. Det handlade ju om ett sjukdomsfall... säger Linda.

Sedan tisdagen då överfallet skedde har Linda inte åkt tunnelbana. Hon säger att hon försöker hålla sig sysselsatt och umgås med vänner, för att slippa tänka på det som hänt.

– Jag hoppas att det här kan göra någon skillnad, mina anmälningar och att jag berättar det här. Jag hoppas också att det blir någon konsekvens för personalen.

Linda, 24, har polisanmält både vakterna och ambulanspersonalen.

Inlett en förundersökning om grov våldtäkt

Niklas Kraft är chef för sexualbrottsgruppen i polisområde Stockholm nord som utreder ärendet om våldtäkten.

– Det är rubricerat som grov våldtäkt. Sen kommer vi vidta utredningsåtgärder. Det finns ingen frihetsberövad, säger han.

Polisen har hittills genomfört tekniska undersökningar och analyser i spåren på den som misstänks ha våldtagit Linda. Han berättar att man kommer kolla på om händelsen kan kopplas till andra sexualbrott i området.

– Det gör vi generellt alltid. Men jag kan inte gå in på om vi specifikt kopplat den här händelsen till en annan, men vi har alltid brottssamordning på allt som kommer in och tittar på vad det är för modus rent generellt.

– Det återstår fortfarande en del arbete för att klarlägga den här situationen, och det är det som kommer ske här framöver.

Polisen efterlyser också vittnesuppgifter och uppmanar alla ur allmänheten att höra av sig om man gjort några iakttagelser.

– Finns det folk där ute som inte har pratat med polisen och kan ha sett eller hört något är vi intresserade över att få kontakt med dem. Då ringer man 114 14 och berättar vad man har sett och hört, och då kommer man i kontakt med utredarna, säger Niklas Kraft.