Linde: Stor beundran för RBG:s gärning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Hillary Clinton tillsammans med Ruth Bader Ginsburg under en föreläsning vid Georgetown University i Washington i fjol.

En ikon. En jämställdhetskämpe. En banbrytare.

Hyllningsbeskrivningarna är många efter nyheten om HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död.

"En god vän till Sverige har gått bort", twittrar utrikesminister Ann Linde.

Ruth Bader Ginsburg, "RBG" eller "Notorious RBG" som hon också kallades, tillsattes som HD-domare 1993 när Bill Clinton var president. Hon avled i sitt hem i Washington på fredagen amerikansk tid, uppger domstolen. Bader Ginsburg blev 87 år gammal. "Vi har förlorat en av de mest extraordinära domarna som någonsin har tjänstgjort i Högsta domstolen", skriver Bill Clinton på Twitter och tillägger att Bader Ginsburgs banbrytande förhållningssätt och uttalanden förde landets juridiska system närmare perfektion.

"Domare Ginsburg banade väg för så många kvinnor, inklusive mig. Det kommer aldrig igen att finnas någon som hon. Tack RBG." Så skriver den tidigare presidentkandidaten, utrikesministern och presidenthustrun Hillary Clinton på Twitter om HD-domaren Ruth Bader Ginsburg.

När president Donald Trump får frågan av NBC News om han vill kommentera Bader Ginsburgs bortgång säger han:

– Hon var en fantastisk kvinna, oavsett om man håller med henne eller inte, hon var en fantastisk kvinna som levde ett fantastiskt liv. Jag är faktiskt ledsen över att höra det.

Bader Ginsburg hade även svenskkopplingar. Hon var under en tid verksam vid Lunds universitet där hon 1969 blev utnämnd till hedersdoktor.

Flera svenska politiker och företrädare uttrycker sina kondoleanser.

"En god vän till Sverige har gått bort. Jag har inget annat än den djupaste respekt och största beundran för Ruth Bader Ginsburg. Vila i frid", skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter.

"Ruth Bader Ginsburg var en föregångare och pionjär. Hon har varit en stor inspiration för mig och för många andra kvinnor under juristutbildningen och var en viktig förkämpe för den liberala demokratin och jämställdhet", twittrar Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Notorious RBG

Strax efter beskedet om Bader Ginsburgs bortgång toppade inlägg med orden "no no no" på Twitter.

"Tröjorna med texten 'RBG' gjorde henne välkänd (notorious). Men det var hennes slagfärdighet, hennes tålmodighet och hennes skicklighet som gjorde henne till en ikon", skriver Elizabeth Warren, senator från Massachusetts.

Guvernören Andrew Cuomo säger å delstatens vägnar att New Yorks hjärta brister över nyheten att Brooklynbördiga Bader Ginsburg har gått bort. "Hennes sinne för juridik och engagemang för rättvisa lämnar outplånliga spår i USA", skriver han på Twitter.

Den tidigare republikanske presidenten George W Bush säger i ett uttalande att "hon ägnade många av sina 87 anmärkningsvärda år åt strävan efter rättvisa och jämlikhet, och hon inspirerade mer än en generation kvinnor och flickor".

Bernie Sanders, senator från Vermont och tidigare presidentaspirant för Demokraterna kallar henne för en av de största domarna i modern tid i USA. "Hon kommer att bli ihågkommen som en utomordentlig förkämpe för rättvisa och jämställdhet", skriver han på Twitter.

Skrev historia

Det är inte bara politiker som utrycker sin sorg och uppskattning. Författaren Stephen King kallar henne för en gigant på Twitter och uppmanar till att rösta på Demokraterna i det kommande presidentvalet i USA. "Se till att det inte blir en ny Kavanaugh (konservativ domare nominerad av Donald Trump, reds anm) som ersätter henne. Snälla rösta blått (på Demokraterna)", skriver han.

Skådespelaren Kerry Washington menar att Bader Ginsburg har gjort sig förtjänt av vila – "det är vår tur att kämpa", skriver Washington på Twitter.

Betsy West och Julie Cohen, som regisserade dokumentären "RBG", säger i ett uttalande att de liksom många andra amerikaner är förkrossade och påpekar att Ruth Bader Ginsburg hade skrivit historia genom sitt arbete för jämlikhet även om hon inte hade tagit plats i Högsta domstolen.

"När vi för flera år sedan frågade hur hon skulle vilja bli ihågkommen, svarade hon med sin karaktäristiska lågmäldhet 'Helt enkelt som någon som gjorde vad hon kunde, med sin begränsade talang, för att föra samhället i den riktning som jag vill att det ska gå för mina barn och barnbarn'".

Publicerad: