Strandad haj räddad från Göteborgs skärgård

Linus Svensson/TT

Publicerad 2020-09-26

Kustbevakningens larm om en nödställd haj blev starten på en ovanlig räddningsinsats i Göteborgs skärgård.

Flera timmar och två bärgningsförsök senare befann sig den strandade hajen åter på säkert vatten.

– För första gången på länge känner jag mig som en riktig marinbiolog, säger Lars Gamfeldt, marinbiolog på Göteborgs universitet, som var med och ledde räddningsinsatsen.

Det var under lördagen som en brugd gick på grund i Göteborgs skärgård vid Styrsö. Brugden, världens näst största hajart, är mycket ovanlig att se i svenska vatten.

– Det är den andra brugden vi har sett på sex år och just strandade brugdar hör man inte så ofta om överhuvudtaget, säger Lars Gamfeldt.

Den sex meter långa hajen var en imponerande syn enligt Gamfeldt, men den kan bli upp till 12 meter lång.

Två bärgningsförsök

Kustbevakningen kontaktade Björn Källström, också han marinbiolog, som tillsammans med Gamfeldt ryckte ut till platsen med segelbåt.

– När vi kommer dit ser vi att den ligger där och sprattlar på en meters djup, den hade fenorna i sanden och leran, säger Gamfeldt.

De båda skred snabbt till verket. Efter att ha misslyckats med att putta ut brugden för hand inleddes ett första bärgningsförsök. Med lokalbefolkningens hjälp virade de en matta runt hajens bakfena och fäste den med tampar och rep vid en styrbåt.

– De fick ut den ett par hundra meter, men den var förvirrad och fastnade igen efter att ha simmat en bit ut.

Rejält vilse

Efter en kraftsamling påbörjade de med kustbevakningens hjälp ett andra försök och lyckades bärga brugden några hundra meter utanför de yttersta skären.

– Nu har den dykt ner på djupet. Det känns som den har kommit till rätta! konstaterar Gamfeldt nöjt.

Enligt Gamfeldt var brugden vid god vigör och det går inte att förklara varför den hamnat på fel köl. Men klart är att den har simmat rejält vilse. Brugden lever vanligtvis så långt bort som i brittiska och irländska vatten.