Mimar bakom munskyddet - ilskan efter avslöjandet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den spanske kommunpolitikern talade via länk inför EU-kommissionen.

Engelskan var perfekt.

Skådespeleriet något sämre.

Carlos Galiana, kommunalråd i Valencia med ansvar för utbildning och innovationsfrågor, har fått leva med hån och ilska från invånarna efter framträdandet inför EU-kommissionen under torsdagen, skriver The Guardian.

När borgmästaren fick ställa in var det med kort varsel upp till Galiana att berätta för EU-eliten varför just Valencia borde bli unionens innovationshuvudstad 2020. Och som han gjorde det.

Perfekt engelska

Talet genomfördes på perfekt engelska utan minsta antydning till spansk brytning .

– Very good morning from Valencia, började Galiana sitt anförande och skickade en stor kram och lyckoönskningar till sin publik via länk från hemstaden.

Munnen rörde sig märkbart under det stora svarta munskydd kommunalrådet bar under anförandet. Men den något för perfekta engelskan – i kombination med teatraliska gester som att han tog sig mot hjärtat samtidigt som han sa ”it’s an honour” – avslöjade snabbt Galiana.

Carlos Galiana framträdande inför EU-kommissionen under torsdagen
Carlos Galiana framträdande inför EU-kommissionen under torsdagen

Fick inte ha tolk

Allt var fejk och Carlos Galiana, själv en utbildad amatörskådespelare, mimade till den engelskspråkige rösten.

Kommunledningen krishanterade snabbt och meddelade att man hade velat ha en tolk som stod bredvid Galiana och översatte från spanska. Men EU-kommissionen hade sagt blankt nej till det.

Detta hjälpte nu inte kommunalrådet från att utsättas för spott och spe i sociala medier när han försökte skämta med sig själv i ett nu borttaget inlägg på Twitter. ”Ibland ger de sämsta besluten de bästa historierna”, skrev han.

Jämförs med Milli Vanilli

Han har anklagats för att ha skämt ut hela Spanien – och jämfördes med popduon Milli Vanilli som snabbt försvann efter att ha avslöjats med att mima till sina låtar. Deras största hitlåt hette, något ironiskt i sammanhanget, ”Girl You Know It’s True”. En av medlemmarna hittades några år senare död efter en kokainöverdos i Tyskland.

Trots det innovativa framträdandet gick det inte hela vägen för Galianas Sevilla. Årets innovationshuvudstad 2020 gick i stället till Leuven, huvudort i flamländska Brabant i centrala Belgien.

Foto: CRAIG FUJII / AP / TT
Milli Vanilli. Arkivbild 1992.

Publicerad:

LÄS VIDARE