Försvarsministern reste privat på nyårsresa

Publicerad 2021-01-13

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) reste på en nyårsresa till Finland, skriver Expressen.

Syftet med resan var att träffa den finske försvarsministern. Någonting som försvarsministerns pressekreterare bekräftar.

– Alla svenska och finska rese- och coronarestriktioner har uppfyllts, säger Toni Eriksson, pressekreterare hos Peter Hultqvist.

Delar av resan genomfördes privat.

Försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har rest till Finland under nyårshelgen. Någonting som försvarsministerns pressekreterare även bekräftar för Aftonbladet.

Resan avslutades med att ministern träffade Finlands försvarsminister den 11 januari. Men en del av resan utfördes även privat.

Ministern reste trots att både regeringen och Folkhälsomyndighetens besked inför julhelgen var att undvika att resa.

– Mötet med Finlands försvarsminister var bestämt och han har utfört en del av resan till Finland privat, säger Toni Eriksson.

”Har följt restriktioner”

Mötet med den finske försvarsministern bestämdes innan jul.

Är det lämpligt att försvarsministern delvis reser privat under en pandemi?

– Det man kan säga är att försvarsministern har uppfyllt alla svenska och finska rese- och coronarestriktioner, säger Toni Eriksson.

Inför resan genomförde Peter Hultqvist en frivillig karantän.

– Jag vill inte gå in på några detaljer på resorna, det vill säga när, var och hur, men han genomförde en finsk frivillig karantän och den är 10 dagar, säger Toni Eriksson.

Reste tillbaka till Sverige direkt efter

Kort efter mötet reste Hultqvist tillbaka till Sverige.

Niina Hyrsky på finska försvarsministeriet skriver i ett mejl till Expressen:

”Att mötas i Finland var ett beslut som ministrarna kom överens om tillsammans. Beslutet om att mötas fattades gemensamt och muntligt, via telefon.”

Den senaste tiden har det stormat kring makthavare som inte följt coronarestriktioner. Bland annat så avgick MSB:s generaldirektör Dan Eliasson efter att han åkt till Kanarieöarna dagarna före jul.

ANNONS