Dräktiga tiken Freja dog med valpar i magen – inget djursjukhus hade öppet

Publicerad 2021-07-10

Labradoren Freja skulle fylla fyra år i höst.

Fyraåriga och högdräktiga tiken Freja och alla hennes valpar dog i söndags.

Freja blev sjuk när hon skulle valpa – men ingen veterinär kunde ta emot henne under helgen.

– Där stod jag med ett stetoskop, och jag lyssnade på Frejas hjärtslag. Först hörde jag hur hennes hjärtljud tystnade. Sedan tystnade även valparnas hjärtslag, säger uppfödaren Eva Åkerlund.

När tiken Freja skulle valpa i söndags blev hon sjuk. Frejas tillstånd blev sämre under dagen, och hennes matte Eva Åkerlund visste att de behövde uppsöka en veterinär.

– Hon var trött och kräktes blod. Jag förstod att hon inte skulle klara av att valpa på egen hand, säger Eva Åkerlund.

Men det fanns ingen veterinär som kunde ta emot Freja under helgen.

– Vi bor i Köping och vi ringde till tre närliggande mottagningar. Till slut kunde vi inte vänta på att någon veterinär skulle svara. Vi bar med oss Freja och kastade oss i bilen, men frågan var då vart vi skulle åka? De tre närmaste djursjukhusen ligger åt olika vädersträck, vilket skulle vi chansa på? säger Eva.

Eva och hennes man Mats Åkerlund hann aldrig bestämma sig för vilket sjukhus de skulle åka till. Freja och hennes elva till tolv valpar dog när de lade Freja i bilen, något som SVT Västmanland också rapporterat om.

– Där stod jag med ett stetoskop, jag lyssnade på Frejas hjärtslag. Först hörde jag hur hennes hjärtljud tystnade. Sedan tystnade även valparnas hjärtslag.

Eva Åkerlund försökte kontakta en veterinär i flera dagar innan Freja dog.

”Måste finnas någon som har jouröppet”

På grund av den rådande veterinärbristen i landet är det få djursjukhus och djurakutmottagningar i landet som har öppet på helgerna.

En del djursjukhus kan ta emot djur om man meddelar sjukhuset i förväg. Några enstaka djurkliniker har öppet på helger och kvällar.

– Freja var inne i slutet av sin dräktighet. Förra gången hon var dräktig valpade hon tidigare än beräknat, och jag hade räknat ut att söndagen kunde vara en dag då det kunde vara dags, säger Eva Åkerlund.

Dottern Milly Åkerlund, tillsammans med Freja.

Eva Åkerlund kontaktade därför specialistdjursjukhuset Strömsholm, som ligger 20 minuter från Köping där familjen bor, redan i fredags. Hon ville förvarna djursjukhuset om att Freja snart skulle valpa.

– Jag visste att det närmaste djursjukhuset var stängt på helgerna över sommaren, men under våren hade en veterinär meddelat att de kunde ta emot akuta fall på helgen om man meddelade dem i tid. Därför gjorde jag det.

”Känner mig maktlös”

Men när Eva kom i kontakt med djursjukhuset på fredagen fick hon veta att det inte fanns någon ledig veterinär som kunde jobba jour.

– Då frågade jag vart jag skulle vända mig istället. De sa att det fanns två andra kliniker som jag kunde kontakta. Jag ringde de andra klinikerna, men ingen av dem svarade under helgen, säger Eva.

Eva Åkerlund säger att hon känner ilska, frustration och sorg.

– Jag känner mig helt maktlös. Vi hade försökt få kontakt med någon veterinär hela helgen. Vad ska man göra som hundägare när det inte finns någon att åka till? Jag förstår att personalen måste ha semester, men det måste finnas något djursjukhus som kan ha öppet för de akuta fallen som handlar om liv och död. Det här är djurplågeri, vår Freja dog en så plågsam död, säger Eva Åkerlund.

Labradoren Freja dog med sina valpar i magen.

”Trodde aldrig vi skulle tvingas säga nej till djur”

Den 30 mars meddelade Evidensia Specialistdjursjukhuset i Strömsholm att de skulle tvingas stänga ner sin akutverksamhet på grund av den rådande veterinärbristen.

Sjukhuset skrev då att färre medarbetare inte kan ta emot samma mängd patienter som vid en högre bemannig. Företaget skriver också att medarbetare slutat under pandemin.

Nyrekrytering har inte heller varit möjligt på grund av den utbredda veterinärbristen, enligt Evidensia.

- Aldrig trodde jag att dagen skulle komma då vi tvingas säga nej till djuren, men det här är nu vår verklighet. Det senaste året har Strömsholm sett en minskning på cirka 25% i sin veterinärgrupp och det går inte längre att kräva ytterligare av medarbetare som redan är på bristningsgränsen, säger djursjukhusets chef Mia Runnérus i pressmeddelandet.

När Aftonbladet når henne säger hon att hon vill inte kommentera enskilda fall och patienter, men hon säger att det krävs en långsiktig förändring i branschen.

– Det här är en stor fråga och det rör hela vår bransch. Det skulle framför allt behövas utökade utbildningsplatser för veterinärer. Alla drabbas av att det saknas folk, patienter, djurägare och utarbetad personal, säger hon.

Följ ämnen i artikeln