Översvämningar i Bohuslän efter regnoväder

Flera campingplatser drabbade: Det blir nog bärgning nu

Publicerad 2021-07-30

Under natten slog regnovädret till mot flera delar av Bohuslän.

Räddningstjänsten har fått in minst ett 50-tal larm om översvämmade vägar och källare och både bilar och husvagnar har fyllts med vatten.

– Jag har aldrig sett så här mycket vatten, säger André Vajking, insatsledare på räddningstjänsten Norra Bohuslän.

Hundratals bilar står i vatten på campingplatser i Bohuslän.

Under natten slog regnovädret till mot Västsverige, och framför allt Bohuslän. Räddningstjänsten beskriver natten som hektisk.

– Vi har haft häcken full sedan klockan ett i natt, berättar Mikael Svantesson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Mitt Bohuslän på fredagsmorgonen till SVT Väst.

Räddningstjänsten har fått in ett femtiotal larm under kvällen och natten och enligt Svantesson har larmen fortsatt under morgonen. De flesta rör vatten som strömmat in i källare.

– Vi får fortfarande in larm. Och då pratar jag bara om vårt område som är Lysekil, Orust och Uddevalla. De norra bohuslänska kommunerna har säkerligen haft lika mycket, fortsätter han.

Läget på vägarna beskrivs som kaotiskt då flera av dem inte går att köra på efter översvämningarna, rapporterar P4 Väst.

Värst drabbade är kommunerna Lysekil, Orust och Sotenäs.

Cecilia, 49, vaknade av att hennes husvagn blivit vattenfylld.

Husvagnen fylldes med vatten

I Kungshamns, i Sotenäs kommun, har campingar drabbats av regnovädret. Bilder från Johannesvik och Sotenäs från Aftonbladets läsare visar hur husvagnar och bilar på campingplatser i Johannesvik och Sotenäs har fyllts med vatten och i vissa fall översvämmats.

Cecilia Johansson, 49, är på semester i Sotenäs med sin son. Hon vaknade av att hennes husvagn blivit vattenfylld.

– Jag skulle gå på toaletten. När jag satte ner foten var det vatten där. På en timme hade det blivit helt blött, säger hon till Aftonbladet.

Cecilias husvagn blev vattenfylld.

Hundratals bilar i vatten

Hon säger att flera andra campinggäster har drabbats efter ovädret och att många är chockade.

– Min husvagn kommer inte att gå att använda något mer. Jag väntar på att vattnet ska rinna undan, men det blir nog bärgning. Jag måste ringa försäkringsbolaget nu, säger hon.

Räddningstjänsten Norra Bohuslän har varit på plats på campingen i Sotenäs under morgonen. Husvagnar, husbilar och bilar står parkerade i vatten som går nästan en halv meter upp, enligt GP.

Enligt honom är det hundratals bilar som står i vatten.

– Jag har aldrig sett så här mycket vatten förut, säger André Vajking som är insatsledare till tidningen.

Under gårdagseftermiddagen syntes även tromber i området.

Även Wiggersviks camping i Kungshamn lades till hälften under vatten.

– Jag mötte en man som simmat med sitt barn på axlarna, säger Kungshamnsbon Kajsa Åkesson till P4 Väst som inte kunde ta sig till jobbet på grund av vattnet.

Även i de norra delarna av Sverige har regnvädret dragit in. Under torsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för stora regnmängder, mellan 35 och 60 millimeter, i Västerbottens län.

Under fredagsmorgonen rapporterar Västerbottenskuriren att en bil fastnat i regnmassor när en tunnel översvämmades.

Johannesvik camping i Bohuslän drabbades av skyfallen.

ANNONS