Forskarnas klimatlarm: Snart för sent att vända

Forskaren: Ett avgörande årtionde

Uppdaterad 2021-07-30 | Publicerad 2021-07-28

Jorden närmar sig nu ett läge där effekterna på klimatet snart kommer att vara oåterkalleliga.

Det visar en ny studie som The Guardian rapporterar om.

– Bevisen för att vi närmar oss eller redan har passerat en ”tipping point” kopplade till viktiga delar av jordens system växer, säger William Ripple, en av författarna till studien.

Kraftiga regnoväder med historiska översvämningar i Centraleuropa. Extremhetta i Nordamerika och skogsbränder i Sibirien. De senaste veckornas extremväder har skrämt upp klimatforskare.

Nu larmar forskare om att jorden redan nu närmar sig ett läge där det snart kommer att vara omöjligt att ta tillbaka många av klimatförändringarnas effekter på bland annat världens tropiska korallrev, regnskogarna i Amazonas och sommarisen på Arktis.

”Har passerat en tipping point”

I en artikel som publicerats i tidsskriften Bioscience har 16 av de 31 planetära livstecken som forskarna tittat på – alltså mer än hälften – slagit nya oroande rekord. Det rör sig om alltifrån koncentrationen av växthusgas i atmosfären, glaciärtjocklek och havsuppvärmning och avskogning.

– Bevisen för att vi närmar oss eller redan har passerat en ”tipping point” kopplade till viktiga delar av jordens system växer, säger William Ripple, ekologist vid Oregon State University som är medförfattare till studien.

Trots att pandemin minskat människans förbränningen av fossila bränslen ökar nivåerna av koldioxid och metan i atmosfären och är i år på de högsta nivåerna någonsin. Ripple säger att coronapandemin visar att inte ens kraftigt minskade transporter och konsumtion som den orsakat är i närheten av att vara tillräckligt för att vända utvecklingen.

– De uppdaterade planetära tecknen vi presenterar speglar till stor del konsekvenserna av att fortsätta med ”business as usual”.

Kräver stopp för fossila bränslen

Imorgon torsdag infaller också Overshoot Day, den dag då mänskligheten använt upp de förnybara resurser som det tar jorden ett år att producera. Det är 24 dagar tidigare än 2020, då dagen inföll 22 augusti på grund av coronapandemin, och en återgång till 2019 års nivåer.

Johan Rockström, svensk professor i jordsystemvetenskap vid universitetet i Potsdam, också han medförfattare till artikeln i Bioscience, säger att de kommande åren kommer att vara avgörande.

– Årtiondet mellan 2020 och 2030 är inget mindre än ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden, säger Johan Rockström till Ekot.

De viktigaste åtgärderna som måste vidtas globalt nu är enligt honom att sätta ett slutdatum för all utvinning av fossila bränslen som olja, bensin, diesel och kol och att förbränningsmotorn fasas ut.