Ökad risk att smittas igen med deltavarianten

TT-Reuters

Publicerad 2021-07-23

Nästan var femte britt som lagts in på sjukhus med covid-19 har vaccinerats. Arkivbild.

Coronavirusets deltavariant ligger bakom den ökade smittspridningen i Storbritannien, även bland färdigvaccinerade och personer som redan haft covid-19.

Smittspridningen i Storbritannien har ökat de senaste veckorna, med värst utveckling i England där vart 75:e person beräknas vara sjuk, enligt siffror från den nationella statistikmyndigheten ONS. Nästan samtliga beräknas bära på virusets deltavariant.

Hälsomyndigheten Public Health England varnar för att deltavarianten innebär ökad risk att smittas även för den redan varit sjuk i covid-19, jämfört med andra virusvarianter.

Nästan 1 000 av drygt 83 000 nya coronafall som registrerats under elva veckors tid återfanns hos personer som troligtvis smittats en andra gång.

Cirka 23 procent av de 3 692 personer i England som krävt sjukvård på grund av deltavarianten var färdigvaccinerade. Drygt 58 procent av dem var ovaccinerade.

Den ökade smittspridningen i Storbritannien har lett till att stora delar av befolkningen tvingats till självisolering efter kontakt med någon smittad.

Kravet på isolering gäller även de färdigvaccinerade och beräknas inte slopas förrän den 16 augusti, nästan en månad efter ”frihetsdagen” i måndags när nästan alla restriktioner släpptes – trots de stigande smittotalen.