FN-toppmöte: Oro för att kriget i Ukraina ska överskugga andra problem

Publicerad 2022-09-20

Världens ledare är på plats i New York för FN:s toppmöte.

Ukraina väntas bli det stora ämnet, men det finns en oro för att konflikten där ska överskugga andra akuta problem.

– Ojämlikheten exploderar och vår värld står i brand, sa FN:s generalsekreterare António Guterres i sitt öppningstal.

Följ ämnen
Ukraina

I dag samlas FN:s generalförsamling för ett toppmöte i New York. Där möts världens ledare för att diskutera krig och fred, mänskliga rättigheter och internationella samarbeten.

Med anledning av mötet släpptes på tisdagen ett öppet brev riktat till generalförsamlingen.

”Någon svälter var fjärde sekund. Nästan 20 000 döda per dygn. Så slår svälten nu globalt, och världens ledare har svikit sina löften” står det.

Över 200 organisationer har skrivit under brevet, bland annat Oxfam och Rädda barnen, rapporterar TT.

”Vår värld står i brand”, sa FN:s generalsekreterare António Guterres i sitt öppningstal.

Mohanna Ahmed Ali Eljabaly från jemenitiska Family Care Association förklarar i uppropet att det med all teknik inom jordbruk och skördemetoder är ”uselt” att vi fortfarande diskuterar svält.

I det öppna brevet skriver organisationerna att världsledare har lovat att aldrig med låta svält förekomma, men att hundratusentals människor är på väg att gå under, till exempel i Somalia.

345 miljoner människor går i dag akut hungriga. Det är mer än dubbelt så många som 2019. Och den kommande vintern befaras dödsoffren bli många, skriver TT.

Organisationerna vädjar till FN:s generalförsamling att agera.

Visumbråk

Men inför mötet finns en oro över att Rysslands krig i Ukraina ska ta upp en mycket stor del, skriver The Guardian. Samtidigt som många i FN:s generalförsamling sympatiserar med Ukraina så har det funnits en irritation över att frågor som är akuta i andra delar av världen har få stå åt sidan.

Redan innan mötet fick den ryska delegationen, med Lavrov i spetsen, stor uppmärksamhet i och med ett visumbråk.

Enligt Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia ansökte de om 56 visum för sin delegation, men fick bara 24 beviljade, rapporterar Reuters.

Ryssland krävde en förklaring, och menade att USA bryter mot sina skyldigheter som värdland genom att inte ge hela den ryska delegationen visum, samt att de skulle hålla USA ansvariga för detta.

USA, i sin tur, hänvisade till att visumutredningarna är sekretessbelagda och att de inte kan diskutera enskilda fall. De sa sig även ta sitt FN-värdskap på mycket stort allvar.

Världens ledare är på plats i New York för FN:s toppmöte.

LÄS VIDARE

Det här händer när världens mäktigaste politiker möts