Ronja, 2, skrämdes av smällare – blev påkörd av ett tåg och dog

Publicerad 2022-12-31

Anton och Ronja.

Tidigare i december var Anton, 29, ute med sina hundar Leo och Ronja i Solna.

Men Ronja sprang iväg när hon skrämdes av några smällare.

– Vid 04-tiden ringde det från en veterinär. De berättade att hon hade blivit påkörd av ett tåg, säger Anton.

Under lördagskvällen den 17 december var Anton, 29, ute med sina hundar Leo och Ronja vid en rastgård i närheten av sitt hem i Solna.

– De leker med varandra och har kul. Men helt plötsligt kommer det ett gäng ungdomar från ingenstans som börjar smälla med gigantiska smällare, säger Anton.

Ronja, som var ett tjugotal meter från ungdomarna, satte då av i panik när hon hörde ljudet från smällarna.

–Jag ropade och försökte hinna ikapp henne, men hon gick upp i rök. Jag gick hem med Leo då för att kunna gå ut igen och leta efter henne, säger Anton.

I flera timmar var Anton, tillsammans med några av sina grannar, ute för att leta efter henne i området. Han polisanmälde henne också som försvunnen.

– Vi körde runt med bil och letade efter henne, men vi såg inte till henne någonstans, säger han.

Vid 04-tiden fick Anton sedan ett samtal från ett okänt nummer.

– De ringde då från veterinären och frågade om jag har en hund som heter Ronja. Sedan berättade de att hon opererades på intensiven. Hon hade blivit påkörd av ett tåg, säger han.

Ronja skulle snart fylla tre år.

Sprang runt vid tågspåren i timmar

Så fort han kunde åkte han iväg till veterinären.

– Jag fick skjuts av en vän. När vi kommer fram berättar veterinären att han har tråkiga nyheter. När han sa det kände jag bara hur klumpen i magen växte. De frågade sedan om jag ville se henne, säger Anton.

När Anton kommer in till Ronja ligger hon på en brits, under en filt med en syrgastub.

Efter att Ronja sprungit från smällarna hade hon på något sätt tagit sig ner till tågspåret i Solna. Där hade hon sedan sprungit runt i timmar.

I handlingar som Anton fått fram står det att en pendeltågsförare rapporterar en hund på spåren vid Solna station klockan 21.53.

Tre timmar senare kommer nästa rapport från en lokförare, som meddelar att hen troligtvis kört på en hund. Ronja hittas senare norr om Solna station. En djurambulans hämtar henne strax innan 03-tiden.

– Hon rörde sig fortfarande då, men hon var allvarligt skadad. Enligt veterinären hade hon fått ett skalltrauma, och ena ögat, käken och tänderna var helt förstörda. Sedan berättar han att det bästa för henne vore att låta henne somna in, säger Anton.

– Jag var väldigt chockad och det var svårt att ta in det. Jag frågade om jag fick ta bort hennes filt och sitta med henne en stund. Sedan satt jag bakom henne och klappade henne så länge jag kunde, medan veterinären ökade den avlivande dosen, säger Anton.

När Anton kom till Ronja hos veterinären låg hon på en brits med en syrgastub.

Vill varna andra hundägare

Ronja skulle snart fylla tre år när hon dog.

Anton känner en stor sorg över det som hänt, samtidigt som han också vill varna om de risker som smällare och fyrverkerier kan medföra för hundar och andra djur.

Han önskar också att någon, som såg Ronja när hon sprang runt vid spåren, hade kunnat ingripa.

– Jag vet inte vilken typ av smällare de använde, men hon blev livrädd. Jag önskar också att någon hade kunnat göra något då hon sågs på tågspåret första gången. Hon sprang runt där i timmar, instängd mellan vid spåret, medan vi letade efter henne. Jag önskar att någon som såg henne hade gjort något. Då hade det här inte hänt, säger Anton.

Ronja skulle snart fylla tre år.

Följ ämnen i artikeln