Här avgjorde sjukvårdskrisen valet – ökade 10 procentenheter

Publicerad 2022-09-16

SUNDSVALL. Från 8,7 procent till till 18,6.

Sjukvårdspartiet Västernorrland gör en succéökning i regionvalet och blir näst störst, efter Socialdemokraterna.

– Vi har ju som en av våra idéer att vi ska ha med sjukvårdspersonal som kandidater, säger gruppledaren Robert Thunfors.

Partiet bildades 1994 i Härnösand av två läkare under devisen ”Ett ovanligt parti för vanliga människor”. 28 år senare gör Sjukvårdspartiet Västernorrland ett succéval med hela 18,6 procent av rösterna i region Västernorrland.

Receptet bakom succén?
– Vi har satsat på tv-reklam, jag tror att vi är det enda partiet som har gjort det faktiskt, alltså lokalt då, säger Thunfors.
Att rikta tv-reklamen till olika spel i mobilen eller på YouTube har varit en del av satsningen.
– Vi har satsat på bussreklam, utskick, alltså vi har gjort allt man kan göra egentligen med de pengar vi haft. Vi har satsat tre gånger mer den här gången än vad vi gjorde förra gången.

Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet Västernorrland.

Cancerpatienten Maria, 54, såg valfilmen

– Jag har aldrig reflekterat över att man inte gör annat än att rösta på samma parti man alltid har röstat på. Men det var tack vare reklamen jag såg på tv. Hon går rätt ut i rummet när hon pratar, säger en av partiets väljare, Maria, 58.
Den hon syftar på är Pia Lundin. Den 64-åriga iva-sjuksköterskan som i dag sitter som regionråd och är ett av ansiktena utåt för Sjukvårdspartiet Västernorrland. Lundin har setts i flera av valfilmerna som partiet producerat.
– Jag som är cancerpatient, för mig känns det jätteangeläget. Det är ju sant som hon säger, någonting måste ju göras för att det ska bli någon förändring, säger Maria.

64-åriga Pia Lundin i en av valfilmerna.

23 av 81 jobbar i vården

Av 81 möjliga kandidater hos Sjukvårdspartiet Västernorrland så är 23 sjukvårdspersonal. Pia Lundin lyfts fram som partiets förstanamn, då hon har 40 år av sjukvårdserfarenhet.

– Vi har ju som en av våra ideér att vi ska ha med sjukvårdspersonal som kandidater, berättar Robert Thunfors.

I slutet av mars valde 14 operationssjuksköterskor och åtta iva-sjuksköterskor att säga upp sig på Sundsvalls sjukhus. Att uteslutas från regionens lönesatsning var droppen, rapporterar Vårdfokus.

34-åriga Antonia Wisen fick upp Sjukvårdspartiet Västernorrlands valfilmer.

En av personerna som röstat på partiet är 34-åriga Antonia Wisen. Även hon berättar att valfilmerna var det sätt hon fick nys om Sjukvårdspartiet Västernorrland.

– Det verkar som att det är sjukvårdsinsatta människor som är med i det partiet så jag tänker att de vet vad de pratar om.