Somayyeh ströps till döds: ”Det värsta brott ett barn kan bevittna”

Rätten bedömer maken skyldig – åklagaren yrkar på livstid

Publicerad 2023-03-27

44-åringen ströp ihjäl Somayyeh framför deras lilla son.

Det har nu tingsrätten slagit fast – även om påföljden ännu inte bestämts.

– Jag ser inget annat straff än livstids fängelse. Den dödsångest hon känt måste ha förstärkts av att dö inför sitt eget barn, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

I vit skjorta och med stramt ansikte sitter den 44-årige mannen i Solna tingsrätt.

Tingsrätten har meddelat att de anser honom skyldig till mordet på sin hustru och för grovt barnfridsbrott då parets lilla son blev vittne till när mamman ströps ihjäl.

Den stora rättspsykiatriska undersökning som gjorts av honom visar att han inte led av någon allvarlig psykisk störning när han mördade Somayyeh – åklagaren menar därför att det enda straff som borde vara aktuellt är livstids fängelse.

– Det är riktat mot en närstående, hans livskamrat, och hon har dödats i sitt eget hem inför det gemensamma barnet. Den dödsångest hon måste ha känt måste ha förstärkts av att dö inför sitt lilla barn. Det här är även det värsta brott ett barn kan behöva bevittna, mordet på sin egen förälder, säger kammaråklagare Josefina Yalo.

Husets övervakningskameror fångade maken efter mordet. Hans ena hands knogar var då röda och han betraktade sina händer.

Den 44-årige mannen medger alla åtalspunkter men han och hans advokat menar att mordet den 13 februari ifjol föregåtts av fysiskt våld och rena dödshot från hustruns sida och att straffet borde bli 12 år i fängelse.

– Det har varit ett starkt provocerande beteende med knytnävsslag mot honom. Inget tyder på någon planering innan gärningen, det är en impulshandling i plötsligt vredesmod, säger hans advokat Charlie Tvärenvigg som även menar att deras barn var för litet för att verkligen uppfatta vad som hände.

Försvaret menar även att brottet inte alls hade kunnat lösas, och Somayyeh aldrig kunnat hittats, om det inte vore för att 44-åringen själv berättade vad som hänt.

Men det tog i själva verket två månader och 14 förhör med några av Stockholms skarpaste förhörsledare innan 44-åringen började berätta vad som hänt hans hustru, den nyblivna mamman Somayyeh.

Då medgav han att hustrun inte hade försvunnit av fri vilja utan att hon faktiskt var död. Kroppen hade han dumpat i en havsvik vid Kvarnholmen i Stockholm.

Men det strida och djupa vattnet i Saltviken var svårsökt och det dröjde ända till september innan dykare hittade Somayyeh, insvept i en persisk matta hon fått i gåva av sin pappa.

Vid den gula pilen, på 23 meters djup, hittades Somayyeh sju månader efter att hon försvann. Platsen är Kvarnholmen i Stockholm mitt emot Djurgården med en havsvik emellan.

44-åringens version är att Somayyeh attackerade honom på morgonen den 13 februari och att det då svartnade för hans ögon. Han ströp henne till döds med händerna och med ett snöre.

– Och sen kommer jag till sans, jag vaknar, och ser att hon inte andas. Jag tänker att jag ska ringa polisen och i nästa stund att jag inte ska det, har han sagt i förhör.

Efteråt bäddade 44-åringen ner den då sex månader gamla sonen i vagnen. Han tog med sig hunden och Somayyehs telefon och åkte tunnelbana mot Somayyehs arbetsplats i ett försök att få det att se ut som att hon åkt till jobbet.

44-åringen försökte efter Somayyehs död dölja sina spår. Han tog med sig sonen och hunden och Somayyehs telefon och åkte samma väg som hon brukade ta till jobbet i ett försök att få det att se ut som att hon åkt dit på morgonen.

I själva verket låg Somayyeh livlös i hallen.

Han kastade sedan hennes mobiltelefon i en papperskorg.

Hemma igen rullade han in Somayyeh i en matta.

När det blivit mörkt packade han in sonen i bilen. I bagageutrymmet lade han Somayyeh.

Maken tog med sig parets son i bilen. I bagageutrymmet låg Somayyeh död. Han tankade bilen och körde sedan mot Kvarnholmen där han rullade ner kroppen i vattnet.

Sedan körde han mot Kvarnholmen där han rullade hennes kropp över kajkanten.

Dagen efter ringde han 112 och anmälde sin hustru sedan fem år försvunnen.

– Jag är ledsen. Jag förstår att jag har berövat henne livet. Hon ville ju leva och vi hade precis fått X (sonens namn) och vi var båda jätteglada över det, har han sagt i förhör.

Domen mot 44-åringen avkunnas den 5 april.

Länk till samlingssidan