M vill förlänga omställningsstöd

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-08-18

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson. Arkivbild.

Moderaterna vill förlänga omställningsstödet för krisdrabbade företag.

Partiet vill se en förlängning med två månader.

Moderaterna har varit öppna för att stödja näringslivet ytterligare på grund av coronakrisen. Man har nu landat i att det är det befintliga omställningsstödet som bör förlängas.

– Det finns inget mer träffsäkert stöd, säger M:s ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

Fram tills nu har bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna uttalat sig för en förlängning av stödet.

Företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning kan i dag söka omställningsstöd för sina fasta kostnader under mars och april. De måste dock ha minst 250 000 kr i årsomsättning.

Tror på fler ansökningar

Svantesson kan tänka sig förlänga till maj och juni, men är öppen för att diskutera andra månader.

Fram till 5 augusti hade Skatteverket fått in 12 000 ansökningar om omställningsstöd på sammanlagt 866 miljoner kronor. Regeringen har räknat med en kostnad på 39 miljarder.

TT: Behövs verkligen en förlängning av stödet?

– Jag tror att det kommer att komma in fler ansökningar och jag tror man behöver förenkla ansökningsförfarandet, säger Svantesson.

M vill även utvidga omställningsstödet till att gälla lönekostnader för enskilda firmor. Partiet anser att egenföretagare missgynnas av nuvarande regler, eftersom stödet inte omfattar lönekostnader, som är den stora fasta kostnaden för dem.

Kostar ej mer

Svantesson räknar med att både förlängningen och utvidgningen av stödet kommer att rymmas inom de 39 miljarder kronor regeringen ursprungligen räknade med att omställningsstödet skulle kosta.

M vill också att de som driver egna firmor ska kunna få a-kassa på halvtid under resten av 2020 och samtidigt kunna ha viss verksamhet. Det förslaget beräknas kosta tre miljarder kronor.

Riksdagens finansutskott har på torsdag ett extra sammanträde för att diskutera stödet för de med enskilda firmor. Svantesson är missnöjd med att regeringen inte kommit med några förslag, trots att riksdagen efterlyste sådana för ett par månader sedan. Hon tycker att det är en skandal att förslagen dröjer.

Följ ämnen i artikeln