Fick fängelsebesked samma dag som tortyrmisshandeln på kyrkogården

Publicerad 2020-09-06

21-åringen dömdes redan i februari till 18 månaders fängelse. Men först i december skulle han börja avtjäna straffet, på grund av fullbelagda anstalter.

– I det här fallet var det helt avgörande för att den här personen kunde vara ute i samhället och begå de här brotten, säger en källa inom kriminalvården.

Nu misstänks 21-åringen för tortyrmisshandeln av två tonårspojkar på kyrkogården i Solna.

Två tonårspojkar kidnappades, våldtogs, rånades och misshandlades under tortyrliknande former på en kyrkogård i Solna den 24 augusti.

Två män sitter nu häktade för skräcknatten.

De två tonårspojkarna ska ha hittats avklädda på  kyrkogården i Solna.

Aftonbladet har tagit del av dokument som visar att en av de misstänkta männen, samma dag som tortyrkidnappningen, fick beskedet att han skulle infinna sig på anstalt för att avtjäna ett fängelsestraff.

Fick gå fri i 100 dagar

Det var i februari i år som den 21-åriga mannen dömdes till ett år och sex månaders fängelse för grov mordbrand.

Domen vann laga kraft i juni men mannen behövde först den 2 december infinna sig på fängelset, tio månader efter domen.

Så här har det inte alltid sett ut, enligt en källa med insyn i kriminalvårdens arbete. Sveriges anstalter är i dagsläget nästan fulla och på grund av det har det under det senaste året kommit nya regler för de som döms till fängelse, uppger källan.

I stället för att de dömda ska infinna sig på anstalten en månad efter inställelsebeslutet har de nu 100 dagar i frihet innan de måste vara i fängelset.

”Helt avgörande”

Den här regeln gäller för nästan alla som döms till fängelse.

– Det ska till något alldeles exceptionellt för att någon ska behöva infinna sig tidigare, säger källan.

Källan menar att det här brottet hade kunnat undvikas, och att de som arbetar med kriminalvård i Sverige befinner sig i en väldigt frustrerande situation:

– I det här fallet var det helt avgörande för att den här personen kunde vara ute i samhället och kunnat begå de här brotten.

Misskötte sig i häktet

I Kriminalvårdens rapport av den misstänkte tortyrkidnapparen står det:

”Av utredningen framkommer det att NN under tid som frihetsberövad i målet uppvisat ett ordningsstörande beteenden samt misskött sig vid ett flertal tillfällen i häktet.”

I myndighetens sammantagna bedömning skriver de att den misstänkte tortyrkidnapparen har en oklar missbrukarbakgrund och att han har en tät återfallsgrad i brottslighet. Därför bedömer de att han ska avtjäna sitt straff på en klass två-anstalt.

Den 21-årige mannen har en lång lista över brott som han har dömts för, trots sin relativt låga ålder. Utöver den grova mordbranden är han också dömd för bland annat flera fall av ringa narkotikabrott och olika tillgreppsbrott.

Poliser som arbetar på brottsplatsen.