Publicerad:
Uppdaterad:

Fältsjukhus för coronapatienter flyttas

Av: Adam Westin, Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvarsmakten skulle i dag påbörja bygget av ett fältsjukhus utanför Uppsala som ska kunna ta emot coronapatienter.

Men konvojen med dess 40 lastbilar fullastade med utrustning har styrts om – och är nu på väg till Stockholm istället.

– Socialstyrelsen har begärt att vi styr om utrustningen, säger Jesper Tengroth, Försvarsmakten.

Försvarsmaktens konvoj med 40 lastbilar lastade med fältsjukhustält som skulle anlända i Uppsala i dag för att stötta upp i coronatider har vänt om. I stället kommer samtlig utrustning köras till Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Det är Socialstyrelsens uppdrag att prioritera vårdresurserna och de har begärt av Försvarsmakten att styra om utrustningen från Ärna i Uppsala till Älvsjömässan, säger Jesper Tengroth, chef för medieavdelningen på Försvarsmakten.

Konvojen på väg mot Älvsjömässan.
Foto: Peter Wixtröm
Konvojen på väg mot Älvsjömässan.

Ny plats = ny rekognosering

Det var i går som konvojen lämnade Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg. Men ännu är lastbilarna inte på plats i Stockholm.

Var den väldiga konvojen är just nu vill Tengroth inte svara på.

– Själva transporten är inte det som tar tid. Det handlar om det faktum att det är en ny plats som måste rekognoseras utifrån flera aspekter, som skydd och bevakning exempelvis. Det är ingen panik utan det är bättre att vi har full koll innan vi är på plats, säger Jesper Tengroth.

Kan stå färdigt om en vecka

Region Stockholm bekräftade tidigare i dag att man tillsammans med Försvarsmakten nu är i stånd med att bygga upp fältsjukhus vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Det ska bli ett "komplett sjukhus inklusive intensivvårdsplatser".

– Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Arbetet att bygga upp sjukhuset påbörjas under söndagen.

– Det är mycket som ska komma på plats så det kan ta någon vecka innan allt är i ordning, säger Jesper Tengroth, Försvarsmakten.

30 intensivvårdsplatser

Fältsjukhuset, som består av tält och containrar, bemannas av utbildad personal och förses med sjukvårdsutrustning "av toppkvalitet", enligt Tengroth. Personalen har utbildats i att hantera smittade personer och har relevant skyddsutrustning. I princip ska man klara av att genomföra operationer på ett fältsjukhus.

Respiratorer och utrustning för hjärtövervakning kommer att finnas, precis som på en intensivvårdsavdelning på ett vanligt sjukhus.

Tengroth säger att sjukhuset kan bidra med 30 intensivvårdsplatser.

Foto: Försvarsmakten
Jesper Tengroth.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: