Tyskland kan lyfta reseavrådan till EU-länder

Pontus Ahlkvist/TT

Uppdaterad 2020-05-27 | Publicerad 2020-05-26

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tyskarna kan rån och med mitten på juni räkna med att få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder, om coronasituationen tillåter det.

Det visar ett dokument som nyhetsbyrån DPA har tagit del av.

Tyskland har precis som Sverige och många andra länder infört en global reseavrådan till följd av coronapandemin.

Men från och med den 15 juni kan avrådan komma att lyftas för EU:s 27 medlemsländer samt Storbritannien, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein, enligt dokumentet, som regeringen i Berlin ska ta ställning till under onsdagens sammanträde.

Tidigare lättnad

Samtidigt har tyska regeringen kommit överens med delstaterna om att tidigarelägga lättandet av reglerna om social distansering till den 29 juni, en vecka före det tidigare tänkta datumet, enligt en regeringstalesperson.

I uppgörelsen ingår också att upp till tio personer ska få träffas från den 6 juni utomhus, rapporterar Reuters.

I privata bostäder finns ingen gräns, men de som träffas måste vädra ordentligt och se till att det går att hålla tillräckligt avstånd till varandra.

Färre dödsfall

Förhandlingen med delstaterna om de stegvisa coronalättnaderna har blivit en konfliktfråga mellan förbundskansler Angela Merkel och flera av ledarna runt om i landet. Flera av delstaterna vill gå fortare fram än regeringen i Berlin i återöppnandet av samhället.

Tyskland har Europas största befolkning, men har trots det haft mycket färre dödsfall än andra stora europeiska länder som Frankrike, Storbritannien, Spanien och Italien – drygt 8 300. Många bedömare förklarar den tyska framgången med omfattande testning och en väl utbyggd sjukvård.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen